9 Haziran 2023

Clara Zetkin Kimdir?

Clara Zetkin’in Hayatı, Clara Zetkin’in Sözleri, Clara Zetkin’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlanması Önerisi.

Her Yıl 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü Olarak Kutlanmasını Öneren Clara Zetkin Kimdir?
Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanması önerisi veren Clara Zetkin ve ya evlenmeden önceki soy ismi ile Clara Eissner, 1857 yılında Saksonya Krallığı’nda doğdu. Saksonya Krallığı 1871 yılından sonra Alman İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur.

1874 yılından itibaren Almanya’daki kadın hareketleri ve işçi hareketleri içerisinde yer almaya başladı. Clara Zetkin öğretmenlik eğitimi almıştır.

Clara Zetkin 1878 yılında ise Almanya Sosyalist İşçi Partisi’ne katıldı. Almanya Sosyalist İşçi Partisi’nde ( SAP ) 1917 yılına kadar aktif olarak çalıştı.

Zetkin, 1917 yılında sonra Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi’ne (SPD) geçti. SPD’de aktif görevlerde bulundu. Bu partiden tanıdığı arkadaşı Rosa Luxemburg ile birlikte devrimci radikal solun önde gelen isimlerinden biri haline geldi.

Revizyonizm Tartışması
Clara Zetkin, Revizyonizm tartışmasında Alman sosyal demokrat teorisyen ve politikacı Eduard Bernstein’i yakın arkadaşı Rosa Luxemburg ile birlikte eleştirdi.

Clara Zetkin ve Spartakusbund Birliği
Clara Zetkin, Spartakusbund adlı birliğin kurucuları arasında yer aldı.

Clara Zetkin kadınlarına oy hakkı verilmesi ve kadınların fırsat eşitliği gibi konularda politika yaptı. Bir yandan da sosyal demokrat kadın hareketini geliştirmek için uğraştı.

Clara Zetkin ve Die Gleichheit`in Editörlüğü
Clara Zetkin, 1891 yılından 1917 yılına kadar SDP`nin kadın gazetesi olan Die Gleichheit`in editörlüğünü yaptı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Niçin Kutlanır?Clara Zetkin Kimdir
Amerika’nın New York kentinde 8 Mart 1857 tarihinde 40.000 tekstil işçisi çalışma koşullarının daha iyi olması gerektiğini savunduğundan dolayı greve başladı. Grevin başlaması üzerine polislerin gren yapan işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesinin sonra çıkan yangında 129 kadın işçi öldü.

Clara Zetkin’in 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü Olarak Kutlanması Önerisi
Bu olay üzerine; Clara Zetkin tekstil fabrika yangınında ölen kadın işçiler anısına her yıl 8 Mart’ın ‘’Dünya Kadınlar Günü’’ olarak kutlanması önermiştir. Clara Zetkin’in önerisi oybirliği ile kabul olmuştur.

Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar Günü veya diğer adı ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden ( SPD ) Clara Zetkin’in yapmış olduğu öneri ile kutlanmaktadır.

Ocak 1919 yılında ise Almanya Komünist Partisi kuruldu. Almanya Komünist Partisi’ni Clara Zetkin 1920-1933 yılları arasında Adolf Hitler’in Almanya’nın başına geçişine kadar Almanya Parlamentosu’nun toplandığı yerin ismi olan Reichstag’da temsil etti.

Clara Zetkin’in Lenin İle Kadın Sorunu Hakkındaki Görüşmesi
Clara Zetkin’in 1920 yılında Lenin ile bir kadın sorunları hakkında bir görüşme yaptı. Clara Zetkin’in 1920 yılında Lenin ile yaptığı ‘’Kadın Sorunu’’ hakkında yaptığı görüşmesi sosyalist literatür de önemli bir yere sahip oldu.

Clara Zetkin Sevgilisi Ossip Zetkin
Clara Zetkin ya da sevgilisi ölmeden önceki soyadı ile Clara Eissner 1889 yılında sevgilisi Ossip Zetkin`in ölmesi üzerine sevgilisi Ossip Zetkin`in soyadını aldı. Clara Zetkin’in ölen sevgilisi Ossip Zetkin`inden iki erkek çocuğu bulunmaktaydı. Clara Zetkin daha sonra 1899 yılında bir kere daha evlendi ve bu evliliği 1928 yılına kadar sürdü.

Reichstag Yangını ve Clara Zetkin’in Moskova Sürgünü
Adolf Hitler`in Reichstag yangınından sonra Almanya Komünist Partisi`ni yasakladı. Bunun üzerine Clara Zetkin ömrünün kalan yıllarını Sovyetler Birliği’nde sürgünde geçirdi.

20 Haziran 1933 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu Clara Zetkin, Rusya’nın başkenti Moskova’da öldü.

Clara Zetkin’in Söylediği Sözler:Clara Zetkin Sozleri

Yaşamın olduğu her yerde savaşmak istiyorum.

Onlardan, daha çocukken, insanın inancı uğruna ölmeye hazır olması gerektiğini öğrendim.

Faşizmin tüm ülkelerdeki karşıtları! Kanlı zulümle terörle açlık ve savaşla birleşmiş faşizm paramparça edilip yere serilmeden aramızdan hiç kimse dinlenme ve mola verme hakkına sahip değildir.

Kadının özgürlüğü, tüm insanoğlunun özgürlüğü gibi, yalnızca emeğin sermayenin boyunduruğundan kurtulmasıyla gerçekleşecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.