68 Kuşağı; 1960’lı yıllarda yaşayan devrimci önderlerin liderliğinde oluşturulan marksist-leninist sentezli hareketin adıdır. Özellikle üniversitelerde örgütlenen sol görüşlü örgütlerin etkisi çok olmuştur.
68 Kuşağı, 60’lı yıllarda dünya çapında etkisini gösteren özgürlük akımından etkilenmiş Türkiye’de sol görüşlü gençlerin oluşturduğu akımdır.
Türkiye’de 68 Kuşağı Olayları Nasıl Başladı?
Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun çekirdek kadrosunda olan Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan gibi sol görüşlü devrimciler ve eylemci öğrenciler liderliğinde oluşturulmuştur.
Türkiye’de 68 Kuşağı denince akla gelen isimler; Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Hasan Yalçın, Cihan Alptekin, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Alparslan Özdoğan, Hüseyin Cevahir, Ömer Ayna, Taylan Özgür, Harun Karadeniz, Sinan Cemgil, Ali Haydar Yıldız, Ulaş Bardakçı, Kadir Manga
68 Kuşağı Olayları Nasıl Başladı?
Özgün Fransızca Collège de Sorbonne olan Paris Üniversitesi’nin teoloji koleji olarak bilinen Sorbonne Koleji’nden meydana gelen öğrenci isyanları 68 kuşağını dünya çapında başlatan bir olaydır.
9 Ekim 1967 tarihinde Marksist-Leninist liderlerden Ernesto Che Guevara’nın Bolivya’daki Santa Cruz bölgesinde küçük bir köy olan İspanyolca İncir Ağacı anlamına gelen La Higuera köyünde Bolivya Ordusu’nun elindeyken öldürülmesi 68 kuşağı olaylarının başlangıçları arasında gösterilir.
Kapitalist ülkelerin sistemlerine protesto olarak Hippiler, antimilitarist gibi özgürlük akımları oluştu.
68 Kuşağı Üniversite Olayları
Oya Sencer (şimdiki adı Oya Baydar) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde asistanlık yaparken ‘’Türkiye’de İşçi Sınıfı’nın Doğuşu ve Yapısı’’ konulu doktora tezi yazdı. Oya Sencer’in tezi hocaları Prof. Nurettin Şazı Kösemihal ve Prof. Macit Gökberk tarafından onaylandı. Ancak Profesörler Kurulu, Oya Sencer’in tezini iki defa reddetti. Oya Sencer 26 Aralık 1968’te istifa etti.
Bir cevap yazın