Dünya Kadınlar Günü Nedir Niçin Neden Kutlanır, Dünya Kadınlar Günü Ne Zamandır, Dünya Kadınlar Günü Nasıl Kutlanır, Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi, Dünya Kadınlar Günü’nün Almancası ve İngilizcesi Nedir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İlk Ne Zaman Kutlanmıştır, Dünya Kadınlar Günü Türkiye’de İlk Ne Zaman Kutlandı, Dünya Kadınlar Günü En Güzel Sözleri, Dünya Kadınlar Günü En Güzel Mesajları, Dünya Kadınlar Günü, Dünya Kadınlar Günü Hakkında Bilgiler bilgebilir.com adresinde.
Dünyada her yıl Mart ayının 8’inde kutlanan Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin’in önerisi ile Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş uluslararası bir gündür.
Daha önceki yazımızda Clara Zetkin Kimdir bahsetmiştik. Clara Zetkin’dan kısaca bahsedecek olursak.
5 Temmuz 1857 doğumlu Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin, kadınlarına oy hakkı verilmesi ve kadınların fırsat eşitliği gibi konularda politika yapmış feminist biridir. Hayatı boyunca demokrat kadın hareketini geliştirmek için uğraşmıştır.
Almanca Internationaler Frauentag, İngilizce International Women’s Day ve Türkçe anlamı Dünya Kadınlar Günü olan öneriyi sunan Clara Zetkin 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında yani Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda dile getirmiştir. Bu toplandı da Clara Zetkin’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü önerisi oy birliği ile kabul edilmiştir.
Hayatının her döneminde kadın haklarını savunan feminist Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin 20 Haziran 1933 yılında ölmüştür.
Dünya Kadınlar Günü Nedir?
Tüm dünyada her yıl Mart ayının 8. Günü kutlanan Birleşmiş Milletler tarafından kabul görmüş uluslararası bir gündür.
Dünya Kadınlar Günü Niçin Neden Kutlanır?
8 Mart 1857 tarihinde Amerika’nın New York kentinde bir tekstil fabrikasında grevle başlar her şey. Tekstil fabrikasında çalışan 40.000 tekstil işçisi çalışma koşullarından rahatsız olduğundan ve çalışma koşullarının daha iyi olması gerektiğini savunduğunu için greve giderler. Grevin başlaması üzerine polislerin gren yapan işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesinin sonra çıkan yangında 129 kadın işçi ölmüştür. Bu olay geniş bir yankı oluşturur. Kadınların cenaze törenine 10.000’den fazla insan katılır.
Koyu bir feminist olan ve hayatını kadın haklarının savunulmasına adayan Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin tekstil fabrikasında çıkan yangınında ölen kadın işçilerin anısına her yıl 8 Mart’ın ‘’Dünya Kadınlar Günü’’ olarak kutlanması önermiştir. Clara Zetkin’in her yıl Mart ayının 8’inin Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisi oybirliği ile kabul olmuştur.
Dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Uluslararası anlamda ilk emekçi kadınlar günü 19 Mart 1911’de düzenlendi. Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de gösterilere katılan on binlerce kadın seçme ve seçilme hakkının yanı sıra kadınlara iş ve mesleki eğitim verilmesi, çalışma alanlarında kadın-erkek eşitliği sağlanmasını talep etti. Bu kutlamalardan bir hafta sonra New York Triangle gömlek fabrikası yangınında çoğu çocuk yaşta 146 kadın işçi öldü. Bu olay Amerika’da çalışma kurallarını büyük ölçüde etkileyen bir yere sahip oldu.
Clara Zetkin’in 1921 yılındaki Lenin görüşmesi sonucunda Clara Zetkin’in önerisiyle Lenin 8 Mart’ı “Uluslararası Kadın Günü” kabul etti.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde yasaklandı. 1960’lı yıllara kadar Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanması dünyada çok güçlü bir şekilde olmuyordu. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1960’lı yıllardan sonra Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanması sonucunda Dünya Kadınlar Günü dünya gündeminde tekrar güçlü bir şekilde yer almaya başladı.
Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman Kabul Etti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın ‘’Dünya Kadınlar Gün’’” olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Ayrıca 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl boyunca kutlanmadı. Fakat 1984 yılından sonra tekrar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sözleri:
Seni çok seviyorum. Yüreğindeki sınırsız sevgi ve sabır için çok teşekkürler! 8 Mart Dünya Kadınlar Günün Kutlu Olsun.
Kadın, doğası gereği zayıftır; ama acıya en çok o dayanır. Kadının direncini kıran tek şey; hayal ettiği kişinin boş çıkmasıdır. Hayallerinizin boş çıkmaması ümidiyle, kadınlar gününüz kutlu olsun.
Arkadaşlar yıldızlar gibidir, onları her zaman göremezsin ama senin için her zaman var olduklarını ve seni düşündüklerini bilirsin. Kadınlar günün kutlu olsun.
Bütün dünya kadınlarına sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
Peygamberimizin ‘’Cennet annelerin ayakları altındadır’’ sözünün muhatabı olan tüm dünya kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun.
Benim için her şeye katlanan, her zaman yanımda olan, değeri paha biçilemeyen dünyanın en güzel kadınına; Kadınlar günün kutlu olsun!
Dostum, arkadaşım, sırdaşım! Bir gün, umarım bana gösterdiğin sevgi ve sabrı sana gösterebilme şansım olur. Seni çok seviyorum! Kadınlar günün kutlu olsun.
Bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini diliyorum.
Bir cevap yazın