Abidin Dino’nun Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgiler.
Türk ressam, karikatürist, yazar ve yönetmen Abidin Dino 23 Mart 1913 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul’da Saffet Gaziturhan ve Rasih Dino çiftinin beşinci ve son çocukları olarak dünyaya geldi. Babası Rasih Bey, Divan-ı Muhasebat Müdürü idi. Annesi Saffet Hanım ise, özellikle edebiyat ve müzik ile uğraşıyordu.
Birinci Dünya Savaşı başladığında Avrupa’da seyahatte olan ailesi, bir süre için Cenevre’ye yerleşmişti. Bu nedenle çocukluğu İsviçre ve Fransa’da geçti.
Abidin Dino 1925 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a döndü. Robert Kolej’de öğrenim görmeye başladı
Abidin Dino, çağdaş Türk resminin öncülerindendir. Abidin Dino, Türk resim tarihinde D Grubu ve Yeniler Grubu adlarıyla anılan sanat topluluklarının öncülerinden biridir.

Abidin Dino, dünyanın birçok farklı ülkesinde sergiler açtı. Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Cezayir gibi ülkelerde sergiler açmıştır.
Abidin Dino, Fransa Plastik Sanatlar Birliği Onursal Başkanlığı, New York Dünya Sanat Sergisi Danışmanlığı gibi görevlerde yer aldı.
İlk çizimleri Yarın gazetesinde, ilk yazıları Artist dergisinde 1930’lu yılların başında yayımlanmıştır.
Abidin Dino, Pertev Naili Boratav’ın Türk Masalları ve Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye adlı eserlerini resimledi.
Abidin Dino, Nazım Hikmet’in Sesini Kaybeden Şehir ve Bir Ölü Evi adlı kitaplarına kapak desenleri de çizdi.
Türkiye’nin Kalbi Ankara isimli belgesel filmi çekmek için Türkiye’ye gelen Sovyetler Birliği’nin ünlü yönetmenlerinden Sergey Yutkeviç bir sergide resimlerini görüp beğendi. Yutkeviç’in filmini izleyen Atatürk, kendisinden bir Türk gencini yetiştirmesine olanak olup olmadığını sormuştu. Böylece Yutkeviç, Dino’dan dekoratör ve ressam olarak çalışmak üzere kendisiyle SSCB’ye gelmesini istedi.
Abidin Dino, Sovyetler Birliği’nden sonra Londra ve Paris’e gitti. Paris’te ressam ve dekoratör olarak film çekim çalışmalarında bulundu. Gertrude Stein, Tristan Tzara, Eisentein,Andre Malrauxve Pablo Picasso gibi dönemin önde gelen sanatçılarıyla dostluklar kurmuştur.
Abidin Dino 1939 yılında Türkiye’ye döndü, 1941 yılında arkadaşlarıyla Yeniler Grubu’nu oluşturdu.
Abidin Dino, Türk dilbilimci, öğretim üyesi, çevirmen yazar Güzin Dino ile evlendi.
Abidin Dino, İşkence, Atom Korkusu, Savaş ve Barış, Çıplaklar, Dört Kent, Dağ-Deniz gibi birçok yapıtı çeşitli galeri, müze ve koleksiyonlarda yer aldı.
Abidin Dino, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Remzi Raşa, Selim Turan, Avni Arbaş, Nejat Devrim, Mübin Orhon ve Albert Bitran ile beraber Paris Türk Ekolü pentür sanatçılarındandır.
Türkiye’deki ilk kişisel sergisini 1969’da açarak Paris çalışmalarının bir bölümünü gösterdi.
Abidin Dino’nun sergileri arasında “Eller, Parmaklar, Acılar, Acayipler, Tedirginler, Domatesler” başlıklı sergisi ve Bu Dünya Sergisi vardır. El motiflerinden oluşan heykeli 1993’te Maçka’ya yerleştirildi. Aynı yıl, “Biçimden Öte” ve Acıyı Çizmek adlı kitaplarını yayımladı.
Nazım Hikmet, Saman Sarısı” adlı şiirinde “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” dizelere yer vermiştir.
Abidin Dino, 7 Aralık 1993 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te öldü.
Abidin Dino’nun Kitapları
Kısa Hayat Öyküm
Sensiz Her şey Renksiz
Sinan-Bir Düşsel Yaşamöyküsü
Yeditepe Öyküleri
Nazım Üstüne
Bir cevap yazın