Adam Smith’in Hayatı, Adam Smith’in Ekonomiye Katkıları, Adam Smith’in Ekonomi Hakkındaki Sözleri, Adam Smith’in Biyografisi, Adam Smith’in Resimleri, Adam Smith’in Felsefesi, Adam Smith’in Ekonomi Görüşleri, Adam Smith’in Ekonomi Hakkındaki Kitapları, Adam Smith’in Ekonomi Hakkındaki Yazıları, Adam Smith’in Ulusların Zenginliği Kitabı, Adam Smith’in Ulusların Zenginliği Kitabı Hakkında.
Ahlak felsefesi profesörü İskoçyalı ekonomist ve filozof Adam Smith 5 Haziran 1723 Kirkcaldy şehrinde doğdu.
İskoçya’nın Kirkcaldy şehrinde çalışan bir gümrük denetleyicisinin oğlu olarak dünyaya gelen Adam Smith,
Adam Smith’in vaftiz edilmesi ise babasının ölmesinden 6 ay sonradır. Çocukken yaklaşık 4 yaşları çingeler tarafından kaçırılmıştır. Amcası sayesinde bu kaçırılma olayından kurtulmuştur.
Adam Smith 14 yaşında Glasgow Üniversitesi’nde ahlak felsefesi konusunda, Francis Hutcheson’ın yanında eğitim görmeye başlamıştır.
1750 yılında İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi olan David Hume ile tanışmıştır. David Hume ile ilerleyen yıllarda çok yakın arkadaş olmuşlardır.
1751 yılında Smith Glasgow Üniversitesi’nin mantık profesörü olmuştur. 1752 yılında ise ahlak felsefesi profesörü olarak atanmıştır.
Adam Smith’in 1776 yılında yayınladığı “Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations” adlı kitabı, üretim ve gelir dağılımı teorisini içermekte ve bu prensiplerin ışığında geçmişi değerlendirmektedir. Politika uygulamalarına da yer verdiği bu kitapta üzerinde önemle durduğu konu ekonomik büyümedir.
Adam Smith’e göre doğal hürriyet sisteminde her insan kendi çıkarlarını izlerken, istemeden toplumun çıkarını da sağlamaktadır. Aslında Smith, tam rekabet sistemine güvenmekte ve bu sistemin, kaynakların optimum dağılımına yol açacağına inanmaktadır. Laissez-faire sistemini savunmasına rağmen, devlet müdahalesinin gereğine de yer vermekte, yeni kurulan sanayilerin gümrük tarifesiyle himayesine ve devletin üç ana fonksiyonu olan emniyet, adalet ve altyapı yatırımlarına ağırlık vermektedir.
Adam Smith Ulusların Zenginliği
1776 tarihinde çok önemli eseri olan Ulusların Zenginliği adlı kitabı yayınlanmıştır.
Ulusların Zenginliği, ekonomi disiplinin ortaya çıkmasını ve aynı zamanda özerk ve sistematik hale gelmesini sağladığı için döneminde etkili bir eserdi. Batı dünyasında, konusundaki yayımlanan en nüfuzlu kitap olduğu söylenebilir.
History of Astronomy adlı yayımlanmamış bir makalesini basıma uygun görmüştür ve bununla beraber diğer eserleri Essays on Philosophical Subjects adlı kitapta 1795 yılında okuyucuyla buluşturulmuştur.
Adam Smith 17 Temmuz 1790 İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta öldü.
Adam Smith’in Sözleri:
Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler.
Kasap ya da fırıncının bizi beslemeleri hayırseverliklerinden değil kendi çıkarlarını düşünmelerindendir.
Erdemler zaaflardan daha tehlikelidir çünkü vicdan erdemleri sınırlandırmaz.
Her birey kendi karını arttırmaya çalışırken amacı hiç de bu olmadığı halde bütün toplumun zenginliğinin artmasına hizmet eder. Bunu yaptıran piyasanın gizli elidir.
Aynı zanaatın erbabı eğlence için bile nadiren bir araya gelir ve toplantıları ya umuma karşı bir komployla neticelenir ya da fiyatları arttırmaya yönelik bir tertiple.
Bütün üretimin tek amacı tüketimdir ve üreticinin çıkarları ancak tüketicinin çıkarları gerektirdiği ölçüde korunmalıdır.
İnsan pazarlık yapan hayvandır.
Fakirlerin asıl trajedisi beklentilerinin fakirliğidir.
Bir cevap yazın