1 Ekim 2023

Alparslan Türkeş Kimdir ?

Alparslan Türkeş’in Hayatı, Alparslan Türkeş’in Biyografisi, Alparslan Türkeş’in Siyasi Yaşamı, Alparslan Türkeş’in Çocukları, Alparslan Türkeş’in Kaç Çocuğu Vardır, Alparslan Türkeş’in Evlilikleri, Alparslan Türkeş’in Resimleri, Alparslan Türkeş’in Milliyetçi Hareket Partisi’ni Kurması, Alparslan Türkeş’in Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Nasıl Kurduğu, Alparslan Türkeş’in Doğduğu Şehir Ev Mahalle, Alparslan Türkeş’in Siyasi Hayatı, Alparslan Türkeş’in Kitapları, Alparslan Türkeş’in Ölümü, Alparslan Türkeş’in Ölüm Tarihi, Alparslan Türkeş’in Kabri Nerededir, Alparslan Türkeş’in Mezarı Nerede, Alparslan Türkeş Hakkında.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanı olan Türk asker ve siyaset adamı Alparslan Türkeş 25 Kasım 1917 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da doğdu.

Koyunoğlu ailesinden Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ile Fatma Zehra Hanım’ın çocuğu olarak dünyaya gelen Alparslan Türkeş’in asıl adı Hüseyin Feyzullah’tır.

Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917 tarihinde Lefkoşa’da Haydarpaşa Mahallesi Kirlizade sokağı 13 numaralı evde dünyaya gelmiştir.

Ülkücülerin başbuğu Alparslan Türkeş, 3 Haziran 1933 tarihinde ailesi ile birlikte Lefkoşa’dan ayrılıp Limasol’dan kalkan İtalya bandıralı Viyana adlı gemi ile İstanbul’a geldi.

Türk siyasetçi, İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu’nun tavsiyesi ile Alparslan Türkeş, Kuleli Askeri Lisesine geçici olarak kayıt yaptırdı.

Alparslan Türkeş Kuleli Askeri Lisesi’nden 1936 yılında mezun oldu. Daha sonra 1938 yılında Harp Okulu’nu bitirdi. Alparslan Türkeş, başarılı bir eğitim dönemi sonrasında kurmay subay olarak mezun olmuştur.1939 yılında ise piyade asteğmeni olarak atış okuluna girerek buradan teğmen rütbesiyle mezun oldu.

Refik Yurtsever’in ablasının kızı Muzaffer Hanım ile Alparslan Türkeş 5 Eylül 1939 tarihinde nişanlandı ve 14 Ocak 1940 tarihinde Muzaffer Hanım ile Alparslan Türkeş evlendi.

Alparslan Türkeş ile Muzaffer Türkeş çiftinin Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çağrı) ve Tuğrul Türkeş adlı çocukları oldu.

Alparslan Türkeş 1976 yılında Seval Hanım ile evlendi. Alparslan Türkeş’in ikinci evliliği olan bu evliliğinden Ayyüce, Ahmet Kutalmış adlı iki çocuğu oldu.

Alparslan Türkeş Gelibolu’daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı’na tayin oldu. Alparslan Türkeş, Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı.

Üsteğmen Alparslan Türkeş 1944 yılında Türk eğitimci, yazar, düşünür olan Nihal Atsız’ın kardeşi Nejdet Sançar ve Hüseyin Nihal Atsız ile birlikte Irkçılık-Turancılık adlı dava ile yargılandı.

Yargılandıkları dava sonucunda Alparslan Türkeş, 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kaldı. Alparslan Türkeş 1945 yılında Askeri Yargıtay kararı ile tahliye edildi ve 1947 tarihinde beraatına karar verildi.

1948 yılında Genel Kurmay tarafından açılan imtihanları kazanmış ve bütün eğitim dönemindeki başarılarıda gözönüne alınarak Amerika’ya tahsile gönderilmiştir. Amerika’da piyade okulu ve Amerikan Harp Akademi’sinde tahsil görmüş buralardan da iyi dereceler ile mezun olmuştur.

Alparslan Türkeş 1955 tarihinde Harp Akademisi’ni bitirdi. Alparslan Türkeş ABD’ye gönderildi ve Amerika’da Amerikan Harp Akademisi’ni ve piyade okulunu bitirdi. Alparslan Türkeş, 1955-1957 yılları arasında Washington’da NATO Daimi Komitesi’nde Türk genelkurmayı temsil heyetinde görev yaptı

Daha sonra yurda dönen Alparslan Türkeş, 1959‘da Almanya’ya Atom ve Nükleer Okulu’na gönderilmiş, bu okulu da başarı ile bitirmiştir. İyi derecede fransızca ve ingilizce bilen Alparslan Türkeş, 27 Mayıs 1960 yılına kadar Avrupa’da muhtelif Nato toplantılarında ve askeri mevzularda Türk Genel Kurmay Başkanlığı’nın temsilcisi olarak bulunmuştur.

Alparslan Türkeş 27 Mayıs 1960 tarihinden çok kısa süre önce Elazığ’daki birliğinden Ankara’ya atandı. Alparslan Türkeş, Albay Talat Aydemir’in önerisiyle Milli Birlik Komitesi’ne yani MBK’ya alındı. Darbeyi planlayıp yürütecek olan 37 kişilik MBK içinde yer aldı. Alparslan Türkeş darbe bildirisini 27 Mayıs 1960 günü radyodan okuduktan sonra adı tanınan bir isim haline geldi.

Alparslan Türkeş 27 Mayıs sonrası Başbakanlık müsteşarlığı yaptı. Bu dönemde sonradan AP Partisi Balıkesir Senatörü seçilecek Hikmet Aslanoğlu ve CKMP Genel Sekreteri olacak Fuat Uluç kendisinin yardımcılık görevini yerine getirdiler. Bu dönemde Milli Birlik Komitesi içindeki görüş ayrılığı sonucu 13 Kasım 1960’da MBK Başkanı Org. Cemal Gürsel bir bildiri yayımlayarak MBK’nin çalışmalarının ülkenin yüksek çıkarlarını tehlikeye düşürecek bir duruma geldiğini, bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri ile MBK üyelerinin talepleri üzerine MBK’yi feshettiğini açıkladı.

Görevde bulunduğu 27 Mayıs 1960-25 Eylül 1960 tarihleri arasında, ülke ve kültür bütünlüğü kanun tasarısını ve Devlet Planlama Teşkilatı kanun tasarısını kanunlaştırmıştır

31 Mart 1964 tarihinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)’ne üye olmuş ve Parti Genel Müfettişliği görevini almıştır.

Alparslan Türkeş 31 Mart 1965 tarihinde, 14’lerden Dündar Taşer, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan gibi eski MBK üyeleri ile birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi – (CKMP)’ne girerek fiilen siyasi hayata atılmış oldu.

CKMP’nin 8-9 Şubat 1969 tarihlerinde Adana’da yapılan olağanüstü kongresinde delegelerin büyük desteğini alan “Milliyetçi Hareket Partisi” adı kabul edilmiştir.

Alparslan Türkeş 9 Işık başta olmak üzere siyasi ve tarihi görüşlerini içeren kitaplar yazdı.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu eski Başbakan yardımcısı ve siyaset adamı Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997’de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara’da yaşama veda etti. Kabri, Ankara Beştepe’de bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.