24 ayar altın, 22 ayar altın, 18 ayar altın, 14 ayar altın ifadelerini hepimiz duymuşuzdur. Hepimizin duyduğu fakat çoğumuzun ne anlama geldiğini bilmediğimiz 24 ayar altın, 22 ayar altın, 18 ayar altın, 14 ayar altın nedir? Saf Altın Ne Demektir? , Dünyadaki Altın Fiyatları Neye Göre Belirlenir?, Altın Rengi Nasıl Belirlenir? Tüm bu soruların cevabını bilgebilir.com yanıtlıyor.
Öncelikle Kimyada Sembolü Au olan Altın Nedir?
Atom numarası 79, simgesi ise Au olan Altın, ortalama 35 km. kalınlığa sahip yer kabuğunda en az bulunan bir elementtir.
Altın ayarı altın saflık oranı anlamına gelmektedir.
Dünyada Altın üretimindeki beş ülke ise; Çin 351 Ton ile birinci, Avustralya 261 Ton ile ikinci, 234 Ton ile Amerika Birleşik Devletleri üçüncü, Rusya 203 Ton ile dördüncü ve Güney Afrika 203Ton ile beşincidir.
Saf Altın Nedir?
Altının kimyadaki saflık derecesi yüzde ile kuyumculukta ise ayar veya karat ile ifade edilir. 24K değerinde, 999,9 saflığına sahip ve içinde başka metal ve/veya element barındırmayan altına saf altın denir. Aslında %100 saf altın doğada bulunmaz. Saf altın binde 999,9 saflık ayarındadır. Yani altının en saf hali binde 999,9 saflıktadır.
Dünyadaki Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Dünyada altın fiyatları Troy Ons olarak hesaplanır.1 troy ons= 31,1 grama denk gelmektedir. Altın fiyatları Londra ve New York borsalarında $/Ons olarak arz ve talebe göre belirlenmektedir.
24 Ayar Altının Saflık Derecesi
%100 saf altını 24 ayar ifade etmektedir. Bahsettiğimiz gibi yüzde yüz saf altın doğada yoktur. Saf altın binde 999,9 saflık ayarında olan altın demektir.
22 Ayar Altının Saflık Derecesi
22 ayar %91,6 saflıktaki altını ifade eder. 22 ayar altının %8,4’ü diğer metallerden oluşmaktadır.
18 Ayar Altının Saflık Derecesi
18 ayar %75 saflıktaki altını ifade eder.
14 Ayar Altının Saflık Derecesi
14 ayar %58,3 saflıktaki altını ifade eder.
Altının Rengi Nasıl Belirlenir?
Parlak sarı renkte kimyasal bir element olan altının, bazen yeşilimsi, bazen beyaz, bazen kırmızımsı renklerini görürüz. Altının rengini iki faktör belirler. Bunlar altının içine karıştırılan alaşımların tipi ve metal alaşımlarının yüzdesidir.
Yeşil Altın: Saf Altın ile Gümüş Karışımı
Beyaz Altın: Saf Altın, Nikel ve Platin Karışımları
Sarı Altın: Saf Altın ile Çinko Karışımı
Kırmızı Altın: Saf Altın İle Bakır Karışımı
Bir cevap yazın