7 Haziran 2023

Aylaklığa Övgü-Bertrand Russell

Aylaklığa Övgü Kitabının Yazarı Kimdir, Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü Kitabı Hakkında, Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü Kitap Özeti, Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü Kitabının Konusu Nedir, Kısaca Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü Kitabı.

Britanyalı filozof, matematikçi, tarihçi, toplumsal eleştirmen ve yazar Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü kitabı toplumsal sorunların, siyasal çatışmalar arasında gözden kaçabilecek yanları üzerinde duran denemeleri içine alan bir eserdir.

Aylaklığa Övgü kitabı özellikle, düşünce alanında aşırı derecede örgütlenme ve eylem alanında aşırı gayretkeşliğin tehlikesine parmak basmaktadır. Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü kitabında Faşizmle de, Komünizmle de neden aynı görüşte olmadığımı ve her ikisinin ortak yanından nerede ayrıldığımı açıklamaktadır.

Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü kitabında denemeler, bilginin öneminin sadece bilginin doğrudan doğruya uygulama alanındaki yararlılığından ileri gelmeyip, aynı zamanda onun insan kafasında geniş ve derin bir düşünce alışkanlığı kazandırmasında da bulunduğu tezini ileri sürüyor; bu esastan bakıldığında, zamanımızda “yararsız” etiketi yapıştırılan birçok bilgide yarar bulunabilir. Bu kitapta, mimarlığın çeşitli toplumsal sorunlarla, özellikle küçük çocukların iyiliği ve kadınların durumu sorunuyla ilişkisi üzerine bir tartışma yer alıyor.

1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan İngiliz filozof, matematikçi, tarihçi, toplumsal eleştirmen ve yazar Bertrand Russell, Aylaklığa Övgü kitabında faşizm, eğitim ve felsefe gibi toplumsal sorunları irdeliyor.

Bertrand Russell’ın Aylaklığa Övgü Kitabından Alıntılar:aylakliga ovgu

Bizim uygarlık dediğimiz şeyin hemen hemen tümünü aylak sınıf yaratmıştır. Sanatı geliştiren, bilimleri bulan bu sınıftır; bu sınıf kitaplar yazmış, bu sınıf felsefeler ortaya atmış ve toplumsal ilişkileri bu sınıf inceltmiştir. Hatta baskı altındakilerin kurtuluşu bile genellikle yukarıdan aşağı doğru gelişmiştir. Aylak sınıf olmasa insanlık barbarlıktan hiç kurtulamazdı.

Dünya kendine bir çeki düzen vermeye son derece hevesli; ama durmadan ona içki ikram eden nazik dostlarla çevrili ve bu yüzden her defasında yine kendini kapıp koyuveren bir ayyaş durumundadır. Bu örnekteki nazik dostlar, dünyanın bahtsız eğilimini sömürerek para kazanan adamlardır ve dünyanın kendine çeki düzen vermesi için atılacak ilk adım, bu dostlardan yakayı kurtarmak olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.