9 Aralık 2023

Bilim Tarihi Sohbetleri-Fuat Sezgin

İslam Bilim Tarihi Adlı Eserin Yazarı Türk Bilim Adamı Fuat Sezgin’in Röportajı; Bilim Tarihi Sohbetleri

Sefer Turan’ın söyleşiyle Bilim Tarihi Sohbetleri kitabında Fuat Sezgin’in hayatını, anıları, çalışmaları anlatılmaktadır.

İslam’ın İlk Yıllarında Hadisler Sözlü Mü Yazılı Mı Nakledildi?

Söyleşide; Fuat Sezgin, İslam Bilim Tarihi eserinde belki de ilk kez duyacağımız bir iddia da bulunuyor ki, İddia şudur; bizim bildiğimizin ve birçok İslam aliminin bildiğinin aksine İslam’ın ilk dönemlerine dayanan hadislerin nakledilmesi sözlü değil yazılı olarak olduğudur.

Amerika Kıtasını Kristof Kolomb’dan Önce Müslümanlar Mı Buldu?

Ayrıca Amerika’yı Kristof Kolomb’dan önce Müslümanlar keşfetmiştir diyor.

Söyleşini Sefer Turan’ın yaptığı Fuat Sezgin’in Bilim Tarihi Sohbetleri Kitabından Alıntılar

Ben her kişinin kendi çalışmasında yapması gerekeni yaptım: Öncellerinin başarılarını minnettarlıkla karşılamak, onların yanlışlarını ürkmeden doğrultmak, kendisine gerçek olarak görüneni gelecek kuşağa ve sonrakilere emanet etmek. (El-Bîrûnî, öl. 1048)

Fuat Sezgin adını ilk kez 1985 yılında duydum. Hala içimde hayatını bilime adamış böylesi değerli bir ilim adamını bu kadar geç tanımanın eksikliğini hissederim.

”İslam Bilim Tarihi”ni yazması hiç de kolay olmamıştır. Bir ömür adamıştır bu eser için. 60 kadar ülkeyi gezmiş yüzlerce kütüphane yüz binlerce cilt dolusu kitap ve yazma eser incelemiştir.

Hocanın en büyük arzusu ”benim milletim” dediği Müslümanların Batı karşısında ki aşağılık kompleksinden kurtulması, bunun karşılığında Batılıların da Müslümanların bilime katkılarını görerek ”üstünlük” duygusundan uzaklaşması.

Dil öğrenmeye verdiği öneme ne dersiniz! Bir gün ”Hocam kaç dil biliyorsunuz? Kayıtlarda 27 dil bildiğiniz yazılı?” diye sorduğumda ”Mübalağa etmişler” demekle yetinmişti.

Evet, esasında Amerika’ya gitme meselesine Müslümanlar 10. yüzyılda başladılar. Bu hususta tarihi kayıtlar var. Bunlar döndüler, bazen dönemediler. O hususta da birçok kayıt var. O mühim değil esasında. İnsanlar yüzlerce defa Amerika’ya tesadüfen gittiler. Bakın Müslümanlar yalnızca şu hedefle gidiyorlardı: Büyük Okyanus’un öte tarafına ulaşmak. Atlas Okyanusu’nu bilmiyorlardı. Bu gayretle birçok çıkış yaptılar, dönmediler. Mühim olan Amerika haritasının bir kısmını ilk olarak yapmaktır, yapmış olmaktır. Bunu ilk yapan insanlar 15. yüzyılda Müslümanlar oldu. Ona yüzde yüz inanıyorum. Onu ispat etmeye çalışıyorum o yazımda. Kristof Kolomb Müslümanların yapmış olduğu haritaya dayanarak ki, onun tarihçesi de bir haritayla yola çıktığını yazıyor.

Fuat Sezgin Bilim Tarihi Sohbetleri

Fuat Sezgin’in Bilim Tarihi Sohbetleri Kitabının Künyesi

Kitabın Adı: Bilim Tarihi Sohbetleri

Kitabın Yazarı: Fuat Sezgin

Yayınevi: Timaş Yayınları

Kitabın Türü: Bilim

Sayfa Sayısı: 208

İlk Baskı Yılı: 2010

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.