1 Haziran 2023

Catatumbo Şimşekleri Nedir ?

Catatumbo Şimşekleri Hakkında Kısaca Bilgi, Dinmeyen Fırtına Hangi Ülkede Meydana Gelmektedir, Dünyanın En Fazla Şimşek Düşen Yeri Neresidir, Dünyanın En Çok Yıldırım Düşen Yeri Neresidir.

Catatumbo Şimşekleri herkes tarafından bilinmeyen fakat yıllardır yaşanan bilim insanlarını hayrete düşüren bir olay.

Bu yazımızda dünyanın en çok şimşek olayının yaşandığı Venezuela’da olan bir olaydan Catatumbo Şimşekleri’nden bahsedeceğiz.

Venezuela o kadar çok şimşek çekiyor ki, Venezuela’daki Zulia bölgesi, dünyada en fazla şimseğin çaktığı yer unvanını alarak Guinness rekorlar kitabına girdi.

Venezolana de Noticias haber ajansının haberine göre Venezuela’nın batısında bulunan Catatumbo nehrinden başlayan ve Maracaibo Gölü’nde biten Zulia bölgesinde nisan, kasım ayları arasında çok sayıda gök gürültüsü ve şiddetli yağış meydana geldiğidir.

Bu bölgede yaşanan bu doğa olaylarını 17 yıldır takip eden Venezuelalı çevreci Erick Quiroga, mevsime bağlı olarak bölgede bir saat içinde 20 binden fazla şimşek çaktığını ortaya çıkardı.

Zulia’da yıl içinde dakikada 18 ila 60, saatte 20 binden fazla, yılda ise 1,2 milyon civarında şimşek çakıyor. Her bir şimşek, yaklaşık 100 milyon ampulü aydınlatacak enerji üretiyor

Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölü’nün Catatumbo Şimşekleri

Catatumbo Şimşekleri: Dinmeyen Fırtına adı ile de bilinen bu doğa olayı dünyada eşine az rastlanır türden bir doğa olayıdır.

Venezuela’da Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölü’nün buluştuğu yer üzerinde oluşan bulutların çarpışması sonucu şimşek fırtınası meydana geliyor. 5 kilometre yüksekte oluşan yüksek voltaj nedeniyle yılda 140-160 gece boyunca, her gece 10 saat süreyle şimşekler çakıyor.Catatumbo

Şimşekler bazen saatte 280 kez tekrarlanabilmektedir. Şimşeklerin şiddeti 400 bin amper olmak üzere yılda ortalama 1 milyon 176 bin elektik boşalma meydana geliyor.

Bu nedenle bölge dünyada ozon oluşturan tek yer olarak geçiyor. İnanılmaz ‘şimşek fırtınası’ ise 400 kilometre mesafeden izlenebiliyor. Yön tayin etme de kullanılan bu doğa olayı özellikle gemicilerin kullandığı bir yöntemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.