1 Ekim 2023

Cengiz Aytmatov Beyaz Gemi Kitap Özeti

Cengiz Aytmatov’un Beyaz Gemi Kitabının Konusu, Özeti, Hakkında Bilgiler.

Cengiz Aytmatov’un en ünlü romanları arasında yer alan Beyaz Gemi adlı eseri 1970 yılında yayımlanmıştır. Dünya çapında bir üne sahip olan Beyaz Gemi romanı birçok farklı dile çevrilmiştir.

Cengiz Aytmatov’un Beyaz Gemi Kitabının Karakterleri Kimlerdir?

Çocuk, romanda adı geçmeyen 7-8 yaşlarında bir çocuktur. Ana ve babası ayrılınca dedesi tarafından büyütülür. Roman bu çocuğun gözünden anlatılır.

Mümin Dede: Çocuğun dedesidir. Mümin Dede, iyi kalpli, yardımsever, çalışkan biridir. İkinci karısı ve torunu ile yaşamaktadır. Mümin Dede’nin lakabı Kıvrak Mümin’dir.

Orozkul: Mümin Dede’nin kızı Bekey ile evlidir. Orman korucusudur fakat en çok ormana zarar veren de o dur. Şişman, sarhoş, sinirli bir tiptir.

Bekey: Mümin Dede’nin kızıdır. Orozkul ile evlidir.

Seydahmet: Orozkul’un emrinde çalışan tembel birisidir.

Gülcemal: Seydahmet’in karısıdır.

Kulubeg: Şofördür. Genç ve yakışıklı biridir.

Koketay: Orozkul’un adamdır.

Cengiz Aytmatov Beyaz Gemi

Cengiz Aytmatov’un Beyaz Gemi Romanının Özeti

Romanda adı hiç bahsedilmeyen bir çocuk anne ve babası ayrılınca dedesi tarafından büyütülür. Çocuk 7-8 yaşlarındadır. Babası ve annesi tarafından terk edilen toruna Mümin dede sahip çıkmıştı.

San-Taş Vadisi’nde yaşamaktadırlar. San-Taş Vadisi’nin hemen yanında Issık Göl vardır. Bu bölgede 3 aile yaşamaktadır.

Burada yaşayan üç aile; çocuğa bakan dedesi Mümin Dede ve üvey ninesi, çocuğun teyzesi Bekey ve orman görevlisi olan eniştesi Orozkul, Orozkul’un emrinde çalışan Seydahmet ve ailesiydi.

Çocuğun teyzesi olan Bekey kısır olduğunda çocuğu olmaz. Bekey’in eşi Orozkul bu durumu çok sinirlenmekte ve hırsını zavallı kadından çıkarmaktadır. Orozkul çevresindekilere kötü davranan, kötü kalpli biridir. Orman koruyucusu olmasına rağmen en çok ormana Orozkul zarar vermektedir. Orozkul doğayı sevmeyen, insanları sevmeyen biridir.

Çocuk babasının Beyaz Gemi’de çalıştığını duymuştu. Bir gün babası gelecek Beyaz Gemi ile gelecek ve kavuşacaklardır. Çocuğun tek hayali budur.

Dedesinin yanında ayrılmayan çocuk, dedesi ona masallar anlatırdı. Dedesinin anlattığı masallardan biride Boynuzlu Maral Ana destanıdır.  Dedesi çocuğa Boynuzlu Maral Ana’nın soyundan geldiğini söyler ve masalını anlatırdı.

Dedesi çocuğu bir çanta alır. Çocuk okula başlar. Mesafe uzun olduğundan her gün dedesi okula götürür ve okuldan alır.

Günlerden bir gün dedesi çocuğa sevinçle maralların geldiğini söyler. Çocuk buna çok sevinir.

Çocuk hasta olur. Orozkul maralları avlamak ister. Fakat Mümin Dede bunu istemez. Orozkul eğer geyikleri vurmazlarsa işten kovmakla tehdit eder. İstemese de Mümin Dede, tüfeğini alır maralı vurur.

Geyikleri vurup eve getirirler. Herkese etleri paylaştırırlar. Geyiklerin vurulduğunu gören çocuk korkar ve oradan uzaklaşır.

Çocuk balık adam olup babasına kavuşacağını düşünüp nehre atlar. Hızla akan su çocuğu alıp götürür fakat çocuk hiç bir zaman balık olmayacaktır.

Cengiz Aytmatov’un Beyaz Gemi Kitabının Künyesi:

Kitabın Adı: Beyaz Gemi

Kitabın Yazarı: Cengiz Aytmatov

Kitabın Türü: Roman

İngilizce Adı: The White Ship

İlk Baskı Yılı: 1970

Uyarlama: 1976 Beyaz Gemi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.