Challenger Uzay Mekiği Nedir, Challenger Faciası Ne Zaman Oldu, Challenger Uzay Mekiği Faciası Hakkında Bilgiler bilgebilir.com’da.
Challenger Uzay Mekiği; Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi kısaca NASA’nın uzaya çıkan ilk uzay mekiği olan Columbia Uzay Mekiği’nden sonra kullanmaya başladığı ikinci uzay mekiğidir.
Challenger Uzay Mekiği İlk uçuşunu 4 Nisan 1983 tarihinde yapmıştır. O tarihten sonra dünya yörüngesine dokuz uçuş daha yapmıştır.
Challenger Uzay Mekiği Faciası
Challenger Uzay Mekiği 28 Ocak 1986 tarihinde kalkış yaptıktan tam 73 saniye sonra beklenmedik bir olay ile birlikte havada infilak etti. Mekikte bulunan mürettebatlardan hiç birisi kurtulamadı. 6 profesyonel astronot ve bir öğretmenden oluşan yedi kişilik mürettebatın hepsi hayatını kaybetmiştir.
Challenger patlama anında 14 kilometre yükseklikte ve Mach 1.92 hızında (saatte 2370 km) seyrediyordu.
Kazanın en trajik olaylarından biri de, katı yakıt tankının görevini normal şekilde bitirdikten sonra denize kontrollü inebilmesi için kullanılan paraşütler yer alıyordu. Bu paraşütlerin patlama sonrası açılması ve izleyenlerin ise bu olayı; mürettebatın paraşütlerle atlayarak kurtulduğu yönünde algılamasıydı.
Christa McAuliffe Uzaya Gidecek İlk Öğretmen Olacaktı.
Astronot olmayan tek bir kişi vardı, o da bir öğretmendi. 2 Eylül 1948 doğumlu Amerikalı bayan öğretmen Christa McAuliffe, 1985 yılında uzayda öğretmen projesi kapsamında NASA astronotu olarak seçilmişti. Mürettebatta bulunan Christa McAuliffe uzaya gidecek ilk öğretmen olarak seçilmişti.
Challenger Uzay Mekiği’nde Bulunan Mürettebatın İsimleri
Franics R. Scobee
Michael J. Smith
Ronald E. Mcnair
Ellison S. Onizuka
Judith A. Resnik
Gregory B. Jarvis
Sharon Christa Mcauliffe
Bir cevap yazın