Cumhuriyet Döneminin En Çok Sevilen 12 Şiiri Hangileridir?, En Çok Sevilen Şiirler, En Çok Beğenilen Şiirler, En Güzel Şiirler.
Yedi Askı yani El-Muallaatu’s-Seb’a; Arap şairlerinden yedisinin şiirlerine verilen isimdir. Arap şiirinin zirvede olduğu dönemlerde her yıl Mekke’de düzenlenen Ukaz Panayı’rında birbirinden güzel şiirler okunur ve bunlar arasından ‘’En Güzel Yedi Şiir’’ seçilirdi. Seçilen bu şiirler Kâbe’nin duvarlarına asılarak ilan edilirdi. Ve bir yıl sonraki panayıra kadar orada kalırlardı. Bu geleneğe ‘’Askıdaki Yedi Şiir’’ anlamında “Muallakat-ı Seb’a” denirdi.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul ‘’Şiir Günleri’’ kapsamında www.onikisiir.com sitesinde Cumhuriyet döneminin en sevilen 12 şiiri oylama ile belirlendi.
TYB İstanbul Şubesi ve İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘’Şiir Günleri’’, ‘’Ne Varsa Hep Şiir’’ sloganıyla gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Cumhuriyet döneminin en sevilen 12 şiiri oylama ile belirlendi. 16 bin oy kullanılan oylamanın sonucunda belirlenen on iki şiir, festivalin final programı olan Şiir Gemisi’nde katılan şairler tarafından açıklanıp, seslendirildi.
TYB tarafından her yıl tekrarlanacak ve geleneksel hale getirilmesi hedeflenen Şiir Günleri kapsamında seçilen 12 şiir TYB İstanbul’un tarihi binasının yıl boyunca duvarlarını süsleyecek. TYB İstanbul şube Başkanı Hüseyin Öztürk şiiriler açıklanmadan önce yaptığı konuşmada; ‘’Şiir günleri her yıl tekrarlanacak. Seneye son yıllarda yazılmış şiirler arasından yeni seçki ve daha fazla şairin katılımı ile şiir severlerle buluşacağız. ‘’ dedi. Şiir Günleri Proje Koordinatörü M. Davut Göksu ise; ‘’Yazı ve edebiyatın lokomotifi şiirdir. Şiire katkı bizim için oldukça önemlidir ve Şiir Günleri ile bu katkılarımız devam edecek.’’ dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul ‘’Şiir Günleri’’ kapsamında www.onikisiir.com sitesinde Cumhuriyet döneminin en sevilen 12 şiiri:
Sezai Karakoç-Mona Roza
Attila İlhan-Ben Sana Mecburum
Ahmed Arif-Hasretinden Prangalar Eskittim
Necip Fazıl Kısakürek-Kaldırımlar
İsmet Özel-Amentü
Mehmet Akif Ersoy-Çanakkale Şehitlerine
Sezai Karakoç-Sürgün Ülke
Abdurrahim Karakoç-Mihriban
Turgut Uyar-Göğe Bakma Durağı
Yahya Kemal Beyatlı-Sessiz Gemi
Necip Fazıl Kısakürek-Sakarya Türküsü
Erdem Beyazıt-Sana, Bana, Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına Dair
Bir cevap yazın