İlk Türk Bandosunu Kim Kurmuştur? Hiç merak ettiğiniz mi? Bu yazımızda ilk Türk Bandosu olan Mûsıkâ-i Humâyun’un gelişmesinde çok önemli rol oynamış Giuseppe Donizetti ya da bilinen adı ile Donizetti Paşa’nın hayatını anlatacağız.
Donizetti Paşa’nın Hayatı:
İtalyan müzisyen Giuseppe Donizetti ya da bilinen ismi ile Donizetti Paşa 6 Kasım 1788 yılında İtalya’nın Lombardiya bölgesinde bulunan, aynı adı taşıyan Bergamo’da doğdu. Müzikle uğraşan bir aileden gelmektedir Giuseppe Donizeetti.
Giuseppe Donizeetti ilk müzik öğrenimini amcası Carini’den aldı. Giuseppe Donizetti’nin müziğe küçük yaşlarda ilgi duymasında şüphesi aile üyelerinin müzikle uğraşan insanlardan oluşmasında büyük etkisi vardır.
Tam adı Domenico Gaetano Maria Donizetti olan ünlü opera bestecisi Gaetano Donizetti, Donizetti Paşa’nın küçük kardeşidir.
Giuseppe Donizetti, ilk müzik derslerini icin Bergamnoi’da yeni acilan Lezioni Caritatevoli di Musica adlı okula devam etmek istedi. Fakat yaşından dolayı konservatuarlara kabul edilmedi. Çünkü 17 yaşından büyük olduğundan konservatuar kabul etmedi.
20 yaşına gelen Giuseppe Donizetti, 1808 yılında Fransız Devrimi’nin ünlü generali Napolyon Bonapart’ın Fransa ordusuna kayıt oldu. Fransa ordusunda kaldığı dönemler de Avusturya ve İspanya seferlerine katıldı.
1808 tarihinde girdiği Fransa ordusundan 1813 yılına kadar asker olarak görev yaptı.
1813 yılında Giuseppe Donizetti Cenevre’de Elba Adsai Taburu Bandosu’na girdi.
1814 yılında düşman ordularının Paris kapılarına dayanması üzerine Napolyon imparatorluk tahtını bırakarak Elba Adasına sürgüne gönderildi. Giuseppe Donizetti’de 1814 yılında Napolyon Elba adasına sürüldüğünde Napolyon Bonapart ile birlikte Elba’ya gitti.
Elba adasından kaçan Napolyon halk desteği ile tekrar 7 Mart 1815 tarihinde tahtına tekrar oturdu. Napolyon’un tekrar hüküm sürmesi döneminde Giuseppe Donizetti bando şefi olarak Napolyon’nun yanında yer aldı.
Giuseppe Donizetti ve Osmanlı Devleti
30. Osmanlı padişahı II. Mahmud’un Vaka-i Hayriye diğer bir ifade ile Hayırlı Olay olarak adlandırılan olayla 16 Haziran 1826 tarihinde Yeniçeri Ocağı’nın kapattı. Yeniçeri Ocağı’nın kapatılması sonucu II. Mahmud kurduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediyye yani Muhammed’in Zafer Kazanmış Orduları ile modern Türk ordusunun temellerini attı. Geleneksel Mehter bandosu yeterli olmadığı görüldü ve Mûsikâ-i Hümâyûn adında askeri bandosu kuruldu.
Fransız asıllı müzisyen olan M. Manguel öğretmen olarak yetersiz kabul edilmesinden dolayı görevden alındı. Fransız müzisyen Manguel yerine Mûsıkâ-i Humâyûn bandosunun başına bir deneyimli bir İtalyan müzisyen bando şefi arandı. Fransa ve Sarfinya ordusunda bando şefliği deneyimi olan Giuseppe Donizetti bu görev için davet edildi.
Giuesppe Donizetti II. Mahmut’un daveti kabul edip İstanbul’a geldi ve 17 Eylül 1828 tarihinde görevine başladı.
Donizetti Paşa, Osmanlı Devleti’ne 28 yıl gibi uzun bir süre hizmet etti. Donizetti Paşa 1841 yılında miralay ( Bugün ki albay rütbesi ) rütbesine yükseldi. Donizetti Paşa’ya daha sonra 1885 yılında ise mirliva (Bugün ki tuğgeneral ) rütbesi ile ‘’Paşa’’ unvanı verildi. Donizetti Paşa, ilk Türk bandosu olan Mûsikâ-i Hümâyûn’un gelişmesinde en büyük katkıyı sağlamış olan kişidir.
Donizetti Paşa 12 Şubat 1856 İstanbul’da öldü.
Donizetti Paşa’nın Mezarı Nerede?
İstanbul’da, Şişli İlçesi’nde, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Notre Dame de Sion Fransız Lisesi avlusunda bulunan Saint Esprit Kilisesi’ne defnedildi.
Bir cevap yazın