4 Ekim 2023

Dünyanın En Hızlı Bilgisayarları

Dünyanın En İyi, En Hızlı Bilgisayarları Hangileridir? Süper Bilgisayarlar Hakkında Bilgiler.

Dünya çapında birçok bilgisayar yapılmıştır. Fakat bazıları ise diğerlerinden her zaman daha iyi, daha hızlı, daha çok işlem yapma özelliği gibi birçok özelliği ile ön plana çıkan süper bilgisayarlardır.

Bu süper bilgisayarların isimleri nelerdir, kim tarafından yapılmıştır, özellikleri nelerdir? Dünyanın en iyi bilgisayarları olarak bilinen bu süper bilgisayarları tanıyalım.

süper bilgisayar supercomputer

Listemizde Yer Alan En İyi 10 Süper Bilgisayar, Özelikleri ve Hakkında Bilgiler.

10. The Earth Simulator

Japon hükümeti tarafından geliştirilmiştir.

The Earth Simulator adlı bilgisayar 2002-2004 yılları arasında dünyanın en hızlı süper bilgisayarıydı. The Earth Simulator projesi 60 milyon yen maliyetli bir proje oldu. Toplam 5120 işlemci ve 10 terabayt belleğe sahiptir. Fortran 90, C ve C++ derleyicilerine sahiptir.

9. IBM Roadrunner

IBM firması tarafından ABD New Mexico Los Alamos Milli Laboratuarı’nda inşa edilmiştir. IBM Roadrunner bilgisayarıdır. 560 metrekarelik alanı kaplayan yaklaşık 296 sunucudan oluşan bir bilgisayardır.

8. Cray-1

Amerikalı elektrik-elektronik mühendisi ve süper bilgisayar tasarımcısı Seymour Cray önderliğinde bir takım tarafından 1975 yılında geliştirilmiştir. Seymour Cray tarafından kurulan Cray Research’in tasarladığı bu süper bilgisayar pazarlaması yapılan bir süper bilgisayardır. Bu süper bilgisayar Cray-1, 100’ün üzerinde satılarak tarihin en başarılı süper bilgisayarlarından biri haline getirdi. Ayrıca Cray – 1 vektör işlemci tasarımını başarıyla uygulayan ilk süper bilgisayardır.

7. The Titan (OLCF-3)

Titan yada OLCF-3 adı ile bilinen bu süperbilgisayar Cray şirkiti tarafından geliştirilmiş Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda (Oak Ridge National Laboratory) kurulmuştur. 97 milyon dolara mal oldu. 2012 Ekim ayında test çalışmalarına başladı ve 2013 yılının başlarında araştırmalara sunuldu.

6. Sunway TaihuLight

Çin yapımı Sunway TaihuLight adlı süperbilgisayar 2016 yılında dünyanın en iyi ve en hızlı bilgisayarı unvanını aldı. 2016-2018 yılları arasında 2 yıl boyunca dünyanın en hızlı bilgisayarı seçildi. Yaklaşık 273 milyon dolara mal oldu.

5. The Connection Machine

The CM-5 şimdiye kadarki en futuristik görüntüye sahip bilgisayarlardan biridir. Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından kullanılmıştır. Ayrıca Jurassic Park filminde adanın kontrol odasında bir CM-5 yer alıyordu.

4. SpiNNaker

SpiNNaker adlı süper bilgisayar dünyanın en büyük nöromorfik süper bilgisayarıdır. Manchester Üniversitesi tarafından tasarlanıp, inşa edilen bu süperbilgisayar100 milyon transistöre sahiptir ve saniyede 200 milyondan fazla işlemi tamamlayabilmektedir. SpiNNaker adlı bu süperbilgisayar bir insan beynine benzer şekilde çalışması için tasarlanmıştır.

3. The Summit (OLCF-4)

IBM tarafından geliştirilmiş bu süperbilgisayar saniyede 200 petaflop ya da diğer bir ifade ile 200 trilyon işlem hesaplaması yapabilmektedir. IBM tarafından Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’nda (Oak Ridge National Laboratory) kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

The Summit adlı bu süper bilgisayarın enerji gereksinimi 13 MW olup kapladığı alan ise yaklaşık olarak 520 m2 ve ağırlığıda 340 tondur.

Su soğutmalı olan sistemi su tüketimi için dakikada 15 ton suya ihtiyaç duymaktadır.

2. MareNostrum 4

MareNostrum ismi Barselona Süper Bilgisayar Merkezi’nde bulunan bir ana bilgisayardan gelmektedir. MareNostrum 4, İspanya’nın en güçlü süper bilgisayarıdır. İsmi Akdeniz’in Roma isminden gelmektedir. MareNostrum 4 adlı bu süper bilgisayar Katalonya Politeknik Üniversitesi’nde (Polytechnic University of Catalonia) kuruludur. Diğer süper bilgisayarlardan farklı olarak yüzde 30 enerji tasarrufu yapmaktadır.

1. CDC 6600

Dünyanın ilk süper bilgisayarlarından biridir. 1964-1969 yılları arasında dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını elinde bulundurdu. Bir CDC 6600, Kaliforniya’nın Mountain View şehrinde olan Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde (Computer History Museum) sergilenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.