9 Aralık 2023

Dünyanın En Hızlı Trenleri

Dünyanın en hızlı trenleri nerededir, Dünyanın en hızlı trenleri hangi ülkelerde, Dünyanın en hızlı treni saatte kaç km hızla gider, Dünyanın en hızlı treni nerede, Dünyanın en hızlı treni hangi ülkede, Dünyanın en hızlı treni kaç km hız yapar, hızlı trenler hakkında bilgiler bilgebir.com adresinde.

Ulaşım günümüzde olsun geçmişte olsun insan için çok önemlidir. Gelişen teknoloji ile ulaşım süresi daha da kısalmaya başlamış. Mesafeleri kısaltmak için yeni yollar yapılmış ulaşım araçları geliştirilmiştir.

Özellikle hızlı tren teknolojisi günümüzde ulaşımı çok kolaylaştırmıştır. Hızlı trenler sayesinde insanlar ulaşım kolaylığı sağlamıştır. O kadar ki hızlı trenler çok uzak mesafeleri çok kısa süreye indirmiştir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde hızlı tren teknoloji bir hayli gelişmekte ve ulaşımda önemli bir faktör haline gelmiştir.

Peki dünyanın en hızlı trenleri nelerdir? Hangi Ülkelerdedir?

Japonya – JR-Maglev MLX01hizli tren
Dünyanın en hızlı treni Japonya’da Central Japan Railway şirketi tarafından geliştirilen Jr – Maglev adlı tren ve bu trenin sahip olduğu 581 km/saat maksimum hız rekoru ile şuanda dünyadaki en hızlı trenidir. Bu trenin diğer türlerine göre en büyük farkı ise manyetik raylar üzerinde ilerliyor olması. Mıknatıslama sistemi sayesinde havada asılı kalan tren, altında var olan güçlü mıknatıslar sayesinde raylardan 1-10 cm arasında bir yükseklikte raylara temas etmeden ilerleyebiliyor. Geleceğin tren teknolojisi olarak görülen bu sistem üzerinde özellikle Japon’ların önemli çalışmaları bulunmakta.

Fransa – TGV V150
Diğer bir hızlı tren ise saatte ulaştığı 574,8 kilometre hız rekoru ile yeryüzündeki en hızlı tekerlekli tren ünvanına sahip olan TGV V150, Fransız hızlı tren servisi olan Alstom ve SNCF firmaları tarafından geliştirilmiştir. Çift motorlu ve çift katlı üç vagona sahip olan TGV V150’nin hız rekoru denemesi sırasında demiryolu üzerindeki yüksek gerilim hatlarına ilave olarak 6.000 volt gönderilerek gücü arttırılmıştır. Aerodinamik bir yapıya sahip olan TGV V150, diğer trenlere oranla daha az köşeli ve daha yuvarlak bir yapıya sahip. Tasarımdaki bu detay, havanın direncini minimize ederek hız kaybını azaltmaktadır. Motor yapısından eklemleme sistemlerine kadar önemli teknolojik donanımlara sahip olan TGV trenler, yüksek hızlı tren alanında önemli bir yere sahiptir.

Çin- CRH380AL
Çin’de ise 486 km’lik bir hıza sahip olan CRH380A, China South Locomotive & Rolling Stock Corporation Limited ortaklığıyla yapılmıştır. Dünyanın en hızlı üçüncü treni olan CRH380A, sahip olduğu rejenaratif frenleme sayesinde istasyonlarda duruşu sırasında 800 kWh elektrik enerjisini geri besleyebilmekte. Alüminyum alaşımından oluşan gövdeye sahip olması sayesinde hafif olan bu tren, gelişmiş gürültü kontrol teknolojisi ve yüksek hızlarda oluşan titreşimi engelleme teknolojilerine sahip. Japonlar kadar Çin’lilerde demiryolu ulaşımına büyük önem vermekte. Öyleki 2013 yılında 600 milyar yüenlik yatırım bütçesiyle yeni demiryolları yapımını başlatan Çin hükümeti, 8 bin kilometrelik uzunluğa sahip demiryolu ağını 2020 yılına kadar 50 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyor. CRH380A modelinin devamı olarak CRH380B ve CRH380C modellerini geliştiren Çin’liler yüksek hızlı trenlere de büyük önem veriyor.

Almanya – Transrapid TR-07
Alman teknolojisi ile üretilen Transrapid, geleceğin trenleri olarak gösterilen Maglev trenlerindendir. Transrapid 430 km hıza sahiptir. Japon yapımı olan Jr – Maglev trenden farklı olarak çekme modlu-elektromanyetik sistemi geliştirmiştir. Bu geliştirilen sistem sayesinde Maglev trenler uzun mesafelerin yanı sıra şehir içi ulaşım ağlarında da kullanılabilmektedir.

İspanya – AVE Class 103
Son olarak listemizde İspanya’da bulunan ve 403km/saat maksimum hız ile Barcelona–Madrid hattında çalışan Ave Class 103, 404 yolcu kapasitelidir. Siemens tarafından geliştirilen Valero E’nin İspanyol versiyonu olarak düzenlenmiştir. Ave Class, Barcelona Madrid arası 628 km lik bir mesafeyi yaklaşık olarak 2 buçuk saatte gidebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.