7 Haziran 2023

Güllaç Nasıl Yapılır ?

Sütlü tatlılar içinde en hafif ve en sevilenlerden biri olan güllaç nasıl yapılır diye merak edenler için araştırdık ve detaylı bir şekilde tarif etmeye çalıştık güllaç tatlısının yapılışını. Güllaç tatlısı hafif bir tatlı olması sebebiyle genellikle ramazan ayında sofraları süsleyen bir tatlıdır. Genellikle ramazan aylarında  yapılmakta olan güllaç, en basit tarifi ile burada! Güllaç tatlısı tarifi nasıl yapılır diye merak edenler için detaylar ;

Güllaç Saraylarda yapılmaya başlanan bir tatlıdır.

Güllaç tatlısı 1400’lü yıllarda, 2. Murad padişahlığında kayda geçirilen bilgiler ışığında, güllaç tatlısının o yıllarda Osmanlı mutfağına girdiği görülmektedir. 15. asırın ilk yarısına kadar mısır nişastası eşliğinde açılan yufkaların sütle ıslatılması sonucunda oluşturulan bu tatlıya zamanla gül suyu da ilave edildi. Böylece gül suyunun eklenmesi ile bu tatlının ismi de güllü aş olarak kayıtlara geçti. Daha sonra da güllü aş olarak isimlendirilen bu tatlı, geçen zamanla birlikte güllaç olarak isim değiştirdi.

Osmanlı mutfağında sultanların sofralarından eksik olmayan güllaç tatlısının 200 gramında yaklaşık olarak 300 kalori bulunmaktadır. Günümüzde ülkemizde genellikle Ramazan aylarına özgü bir tatlı olarak anılan güllaç, yılda 250 ton üretiliyor ve de tüketiliyor. Ağır ve yağlı bir şerbeti olmayan güllaç tatlısı, bu yönüyle Ramazan aylarına damgasını vuruyor. Hazmı kolay ve hafif bir tatlı olmasının yanı sıra soğuk şekilde yenebilmesi gerekçesiyle çok sevilen güllaç tatlısı, bu özellikleri ile saray mutfağında da sıklıkla tercih edilmiştir. Uzmanlar, barındırdığı protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruç sebebiyle düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Güllaç Yapımı ve Gerekli Malzemeler

Osmanlı mutfağından beri süre gelen lezzetlerden olan güllaç tarifi herkes tarafından sıklıkla merak ediliyor. Ramazan ayının gelmesiyle beraber her markette kolaylıkla bulunabilen güllaç tatlısını tarifine başlayalım;

10 yaprak güllaçgullac-nasil-yapilir[1]
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
– Güllaç Tatlısının üzerini süslemek için:
Fıstık içi
Ceviz
Nar taneleri

Sütlü hafif bir tatlı olan güllaç için gerekli olan malzemeler, yukarıda sıralandığı gibidir. Bu malzemelere ek olarak ise herhangi bir şeye ihtiyacınız olmayacaktır. Kolay sütlü tatlılar arasında en çok dikkat çekeni ola güllacı hazırlamak için öncelikle yapmanız gereken şey, süt ve şekeri bir tencere içine alarak, şeker eriyinceye kadar karıştırmak olmalı. Şeker tamamıyla eriyinceye kadar sütü güzelce karıştırmaya devam edin. Sonrasında ise sütü ocaktan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, sütün kaynamaması gerektiğidir. Eğer sütünüz kaynarsa, istenen kıvamı elde edemezsiniz ve güllaç yapraklarınız erir. Böyle olumsuz bir durumla karşılaşmamak için sütünüzün kaynamamasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Sütünüz bir kenarda soğuduğu zaman, güllaç yaprakları ile sütü birleştirmeye başlayabilirsiniz. Bunun için sütün sıcaklığının çok yüksek olmamasına, parmağınızı süte soktuğunuzda yakmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak olan şerbet, güllacınızın hamurlaşmasına neden olabilir. Güllaç yapımına başlamak için öncelikle bir güllaç yaprağını tepsinize yerleştirin ve üzerine bir iki kepçe kadar sütlü şerbetten ekleyin. Yaprağın her yerini ıslatmaya özen gösterin. Beş yaprağı üst üste bu şekilde dizdikten sonra, 5. katın arasına cevizleri serpin ve kalan yaprakları da şerbetle birlikte sırası ile dizin. Her güllaç yaprağını dizdikten ve ıslattıktan sora artakalan şerbetinizden bir bardak alarak üzerine gül suyu ilave edebilirsiniz. Gül suyu ekenmiş şerbeti de tepsinin üzerine, en üstteki yaprağa dökebilirsiniz. Fakat gül suyu tadı almak istemezseniz, kalan şerbeti gül suyu eklemeden tepsiye ekleyebilirsiniz de. Bu noktadan sonra yapmanız gereken şey ise hazırlamış olduğunuz güllacı buzdolabına koymak ve tamamıyla soğumasını beklemek olacak. Güllaç soğuduktan sonra ise buzdolabından çıkararak dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Soğuk şekilde servis edeceğiniz güllaç tarifini hazırlamak işte bu kadar kolay, afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.