Yeryüzünün en eski tedavi yöntemlerinden olan Hacamat, vakumlama ve küçük biçimde kesilen yerler sayesinde kılcal damarlarda toplanan kirli kanların vücut dışına alınmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır. Hacamat uygulayan kişilere haccam denilmektedir.
Hacamat, peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v.) tarafından da uygulanmakta ve önerilmekteydi. Hacamat tedavisini bilmeyen kişiler bu işlemi kan verme yöntemi olarak gördüğü söylenir. Aslında bu kan verme yöntemi değildir, vücut sağlığı için kılcal damarlarda toplanan pis kanı dışarı atma tedavisidir. Tedaviyi mutlaka uzman kişiler tarafından yaptırmalısınız. Uzman kişilerin yaptığı hacamat sonrasında kan kaybı kesinlikle yaşanmaz.
Deri altında birikmiş olan kan , kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.
Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır. Hacamat uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa , vücüdun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.
Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.
HACAMATIN GENEL FAYDALARI
Hacamat her şeyden önce bir kan verme eylemi olduğundan kan vermenin tıbbi faydaları başlığında bütün faydalara haizdir. Hacamat bağışıklık sistemine bağlı tüm kronik hastalıklara karşı tedavi edici özelliğe sahip olduğu gibi hastalıklardan korunmak adına da yapılır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırarak hastalıklardan korur.
- Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
- Kan üretimi ile görevli organları uyarır, kan dolaşımını ve metabolizmayı düzenler.
- Ağrıların giderilmesi ve ödem çözülmesinde etkilidir.
- Migren, bel-boyun fıtıkları, eklem ağrıları, karaciğer sorunları, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıklar, unutkanlık, göz problemleri, kronik yorgunluk, tansiyon gibi bağışıklık sistemine bağlı tüm kronik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanır.
Hacamatın Yapıldığı Zamanlar
Bilindiği gibi Peygamber efendimizin sünnetine göre hicri takvim de her ayın 15, 17, 19 ve 21 günlerinde yapılması uygun görülmüştür.Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar da ,yaptırılması daha uygun olur. Herhangi bir rahatsızlık açısından yaptırılıyor ise mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir. Bu konuda sadece hafta günlerine dikkat edilebilir. Hacamat, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki sefer yaptırılması tavsiye edilir.
Hacamatı kimler yaptıramaz
Kalp yetmezliği, Hemofili, Kansızlık, Hipotansiyon durumlarında ve hamilelerde uygulanmaz. Ayrıca, hacamat olacak kişilerin kan sulandırıcı ilaç, aspirin kullanmıyor olması gereklidir. Tedaviye gireceklerin çok aç veya çok tok olması da uygun değildir. Tedavi sonrası 24 saat ağır gıdalardan kaçınmak ve bol sıvı tüketmek tavsiye edilir.
HACAMAT NASIL YAPILIR ?
Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir. Aksi takdir de vücuda istenmeyen zararların açılmasına yol açılabilir.
Hacamat tedavisi vücuttaki pis kanın damarlardan temizlenmesi için yapılan bir tedavi yönetimi olduğu için tedavi uygulanan bölgenin temiz ve mikrobik organizmalardan arındırılmış olmalıdır. Ayrıca kullanılan malzemelerin daha önceden kullanılmamış ve steril olması lazımdır. Tedavi kupalar ile vakumlama sistemi ile yapılmaktadır. Vakumlama bittikten sonra kupanın alındığı bölgeye küçük kesikler atılır. Daha sonra tekrar kesik atılan yere kupalar yerleştirilerek vakumlama işlemi yapılır. Bu sayede kesik atılan yerlerden pis kan dışarı çıkarılır. Pis olan kan dışarı alındıktan sonra kupa kaldırılır ve bölge temizlenir. Hacamat tedavisi bittikten sonra mutlaka kesik atılan yerler iyice temizlenmeli ve enfeksiyon kapmaması için özen gösterilmelidir. Tedavi süreci bittikten sonra ağır olmayan hafif yiyecekler yenmelidir.
Bir cevap yazın