7 Haziran 2023

Halepçe Katliamı Nedir ?

Halepçe Katliamı’nın Tarihi, Halepçe Katliamı’nın Nedenleri, Halepçe Katliamı’nın Sonuçları, Halepçe Katliamı Ne Zaman Nasıl Oldu, Halepçe Katliamı Ne Demek, Halepçe’ye Zehirli Gaz Saldırısı Nedir, Halepçe Katliamı Tarihi, Halepçe Katliamı Neden Yapılmıştır, Halepçe Katliamı’nı Kim Yaptı, Kimyasal Ali Kimdir? Tüm bu sorularınızın cevabı bilgebilir.com adresinde.

Halepçe Katliamı Nedir?
İran-Irak Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin’in 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleşen ve 5 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Halepçe’ye zehirli gaz saldırısıdır.

El-Enfal Operasyonu veya El-Enfal Harekâtı; O dönem Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi tarafından yürütülen ve liderliğini Ali Hasan el-Mecid’in yapmış olduğu, genel olarak Kürtleri hedef operasyonun adıdır.

Halepçe Katliamı’da Saddam Hüseyin’in, 1986-1988 yılları arasında Irak’ın kuzeyinde bulunan Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı operasyonun bir parçasıdır.

El-Enfal Operasyonu veya El-Enfal Harekâtı olarak bilinen operasyon adını Kur’an’daki Enfal Suresi’nden almaktadır.

Kimyasal Ali Halepçe Katliamı
Saddam Hüseyin İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî’ye (batı medyası tarafından ‘Kimyasal Ali’ lakabı ile bilinir) zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti.

Saddam Hüseyin’in 23 Şubat-16 Eylül 1988 tarihleri arasında El-Enfal Harekâtı’nı şiddetlendirdiği dönemde Mart ayının ortasında İran ordusu Zafer-7 Harekâtı adlı genel taarruzu başlattı. Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği‘ne bağlı Peşmergeler de İran Ordusu ile işbirliği yaparak Halepçe kasabasına girdi ve isyan başlattı.

İran ordusunun ilerleyişini durdurmak isteyen Saddam Hüseyin, Irak Ordusunda Kuzey Cephesi Komutanlığı görevini yapan Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti’ye zehirli gaz bombaları kullanmayı emretmiştir. Batı tarafından Kimyasal Ali olarak bilinen Ali Hasan al-Majid al-Tikriti, Saddam Hüseyin’in emri üzerine 16 Mart 1988 tarihinde zehirli gaz bombaları yüklü üçüncü nesil bir savaş uçağı olan MiG-23 uçağı ile Halepçe kasabasına bombardıman düzenletti.

Halepçe Katliamı Sonuçları:Halepce Katliami
Halepçe Katliamı sonrası; Halepçe sakinleri, İran askerleri ve Peşmergeler ile birlikte 5.000’den fazla insan öldü ve 7.000’den fazla insan da yaralandı.

Halepçe Katliamı sonrası; 19 Ağustos 1988 tarihinde Irak ve İran arasında bir ateşkes anlaşması imzalandı. Irak ordusu ateşkesten 5 gün sonra Halepçe’yi geri aldı ve bu işgal esnasında yaklaşık 200 sakinin öldürüldüğü söylenmektedir.

The Sydney Morning Herald gazetesi 7 Aralık 2002 tarihli baskısında yayımlanan Experiment in Evil haber başlıklı makalesinde, Halepçe’de özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki’nin 4-5 katı olduğunu iddia etti.

Saddam Hüseyin, Halepçe katliamı ile Kürtlere karşı soykırım yaptığı suçlaması ve Duceyil Katliamı’nda, insanlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm edildi. Saddam Hüseyin, 5 Kasım 2006 tarihinde asılarak idam edildi.

1 Mart 2010 tarihinde Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanıdı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.