Halet Çambel’in Hayatı, Halet Çambel’in Kitapları, Halet Çambel’in Biyografisi, Halet Çambel’in Eşi Kimdir, Halet Çambel’in Biyografi, Halet Çambel’in Resimleri, Halet Çambel’in Eserleri, Halet Çambel’in Kazıları, Adolf Hitler’in Görüşme Talebini Reddetmesinin Sebebi Nedir, Eskrim Dalında Türkiye’yi Temsil Eden İlk Kadın Sporcu Kimdir, Halet Çambel’in Ölüm Tarihi, Halet Çambel’in Doğum Tarihi, Halet Çambel’in Kazı Çalışmaları, Halet Çambel’in Hayat Hikayesi.
1936 Yaz Olimpiyatlarında Türkiye’yi eskrim dalında temsil ederek Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu olan Halet Çambel 27 Ağustos 1916 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’de doğmuştur.
Almanya’da dünyaya gelen Halet Çambel, Atatürk’ün yakın arkadaşlarından olan Hasan Cemil Bey ve Remziye Hanım çiftinin dört çocuğundan üçüncüsüdür.
Halet Çambel’in babası Hasan Cemil Bey Almanya’da askeri ataşelik görevi yapmıştır. Halet Çambel’in annesi ise dönemin Berlin Büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa’nın kızı Remziye Hanım’dır. Halet Çambel’in kardeşlerinden Leyla Çambel, hukukçu ve gazetecidir. Diğer kardeşi Perihan Çambel ise kanser araştırmacısıdır. Halet Çambel, mühendis Bülent Çambel’in de ablasıdır.
Halet Çambel, Türkiye’ye sekiz yaşında gelmiştir. Halet Çambel, Türkiye’ye gelmeden önce I. Dünya Savaşı sonrası mütareke döneminde anne babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya’da yaşamıştır.
Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okudu. Okul yıllarında eskrim sporu ile de tanıştı ve eskrim sporu alanında yetenekli bir sporcuydu.
Lise eğitimini tamamladıktan sonra Halet Çambel, Fransız hükümetinden aldığı bursla Paris Sorbonne Üniversitesi’nde 3 yıl arkeoloji lisans öğrenimini gördü. Halet Çambel, Hititçe ve eski İbranice dillerini öğrendi. Halet Çambel, 1935 yılında ilk kazı deneyimini yaşadı. Halet Çambel, Dr. Kurt Brittel’in başkanı olduğunda Alacahöyük kazısına stajyer olarak katıldı.
Halet Çambel 1936 Yaz Olimpiyatlarında eskrim dalında Türkiye’yi temsil etti ve Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu oldu. Turnuva sırasında Adolf Hitler tarafından görüşmeye çağrılan Çambel, hükümetin izni olmadan görüşmeyeceğini bildirerek reddetti.[5]
Atatürk’ün emri ile başlatılan Hitit tarihi araştırmalarında Çorum Hattuşaş’da binlerce tabletin ortaya çıkmasında görev alan Prof. Dr. Halet Çambel, 1946 yılında Osmaniye’nin Kadirli İlçesi sınırlarındaki Karatepe Höyüğü kazını başlatmıştır.
Halet Çambel, bilim dünyası tarafından Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer olarak bilinen Karatepe-Arslantaş Höyüğü’nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurdu. Ayrıca Halet Çambel, Keban Barajı’nın yapımıyla su altında kalacak olan alanların taranması için 1966’da başlayan çalışmalara öncülük etti.
Halet Çambel, 1976 yılında açılımı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu olan Tübitak’a bağlı bir Arkeometri Ünitesi kurulmasına katkıda bulundu.
Halet Çambel 2005 yılında Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülü’nün sahibi oldu.
Halet Çambel’e 2010 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi.
Türk gazeteci, şair, uluslararası ödüllü mimar ve restoratör olan Nail Çakırhan, Türkiye’nin ilk kadın arkeologlarından Halet Çambel’in eşidir.
Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde İstanbul öldü.
Halet Çambel Kitapları:
Çok Dilli Arkeoloji Sözlüğü
Karatepeli Fıkraları
Bir cevap yazın