Halikarnas Balıkçısı olarak Cevat Şakir Kabaağaçlı Kimdir, Halikarnas Balıkçısı’nın Hayatı, Halikarnas Balıkçısı’nın Kitapları, Halikarnas Balıkçısı’nın Eserleri, Halikarnas Balıkçısı’nın Romanları, Halikarnas Balıkçısı’nın Biyografisi, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Kitapları, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Hayatı, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Eserleri, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Romanları bilgebilir.com’da
Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da bilinen adı ile Halikarnas Balıkçısı Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit’te 17 Nisan 1886 tarihinde doğdu. Halikarnas Balıkçısı, doğduğu sırada babası Giritte görev yapmaktaydı.
Osmanlı’nın köklü ailelerinden gelen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın ailesi Osmanlı’nın son köklü ailelerinden biridir.
Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın babası Girit ve Atina’da sefirlik ve valilik yapan Mehmet Şakir Paşa’dır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın annesi Giritli Sare İsmet Hanım’dır. Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın amcası II. Abdülhamit devri sadrazamı Cevat Şakir Paşa ve Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın dedesi Şurayı Askeri Dairesi Reisi Miralay Mustafa Asım Bey’dir.
Cevat Şakir, altı çocuklu ailenin en büyük çocuğudur. Cevat Şakir Kabaağaçlı, ortaöğretim eğitimini ise Robert Koleji’nde tamamlamıştır.
Küçük yaşta edebiyata merakı olan Cevat Şakir Kabaağaçlı, özellikle lise yıllarında yazmaya başlamış ve lise son sınıfta o yılların önemli bir gazetesi olan İkdam’da yazılarını yayımlamıştır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı 1904 yılında eğitim için İngiltere’ye gider. Oxford Üniversitesi’ne kaydolan usta yazar burada Yeni Çağlar Tarihi okur ve burada İtalyan bir bayan ile evlenir.
Cevat Şakir Kabaağaçlı belli bir süre İtalya’da kalır. Cevat Şakir Kabaağaçlı İtalya’da kaldığı bir süre burada resim eğitimi almıştır.
Babası Mahmet Şakir Paşa, geçim sıkıntısı yaşamakta ve Cevat Şakir, babasının Afyon’da yaşadığı çiftlikte kalmaya başlamıştır. Fakat bir gün usta yazar ile babası arasında bir tartışma çıkar. Halikarnas Balıkçısı’nın silahından çıkan bir kurşunla babasının vurulduğu iddia edilmiştir. Bu iddialar neticesinde Cevat Şakir Kabaağaçlı, 15 yıl kürek cezası alır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı Resimli Ay, İnci, Resimli Hafta, Diken, Resimli Gazete gibi önemli dergilerde karikatür, resim gibi sanatsal aktivitelerini yayımlamakta iken bir yandan da öyküler yazmış ve çeviriler yapmıştır.
Mahkûm olarak geçen yedi yılda Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın verem hastası olduğu anlaşılır ve bu hastalığından dolayı serbest bırakılır.
Halikarnas Balıkçısı Resimli Hafta adlı dergide Hapishanede İdama Mahkum Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler? Başlıklı nesir yazısında, asker kaçaklarının yargılanmadan kurşuna dizildiklerini anlatmıştır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı veya bilinen adı ile Halikarnas Balıkçısı 13 Ekim 1973 tarihinde İzmir’de öldü.
Halikarnas Balıkçısı İsmi Nereden Gelmektedir?
Yazılarında, çok sevdiği Bodrum’un antik çağlardaki ismi olan Halikarnasos’tan esinlenerek Halikarnas Balıkçısı takma adını kullandı.
Halikarnas’ı mahlas olarak benimseyen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Kabiri Bodrum-Gümbetteki Türbe Tepesinde manevi oğlu Şadan Gökovalı ile seçtiği yerde küçük bir müzesi ile birlikte Halikarnas Balıkçısı Müzesi adı altında bulunmaktadır.
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Romanları
Uluç Reis
Turgut Reis
Aganta Burina Burinata
Deniz Gurbetçileri
Bulamaç
Ötelerin Çocukları
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Öyküleri
Egeden
Mavi Zamanlar
Ege Kıyılarından
Gülen Ada
Çiçeklerin Düğünü
Merhaba Akdeniz
Yaşasın Deniz
Egeden Denize Bırakılmış Bir Çiçek
Egenin Dibi
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Çocuk Kitapları
Nasrettin Hoca
Yol Ver Deniz
Define Adası
Gündüzü Kaybeden Kuş
İmbat Serinliği
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Denemeleri
Hey Koca Yurt
Anadolu Tanrıları
Merhaba Anadolu
Anadolu Efsaneleri
Altını Kıta Akdeniz
Arşipel
Anadolunun Sesi
Sonsuzluk Sessiz Büyür
Düşün Yazıları
Bir cevap yazın