Havale hem tıp terimi hem de bankacılık terimidir. Biz bankacık terimi olan Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır? Havale Ücretleri, Havale Yapmak, Havale Saatleri, Havale İle Eft Arasındaki Farklar Nelerdir? Üzerine bilgi vereceğiz.
Havale Nedir?
Havale; bankacılık terimi olup bir çeşit transfer işlemidir. Mevduat sahibi birisinin hesabına veya hesaplarına, ya da kendi hesabınıza veya hesaplarınıza hesabına ya da hesaplarınıza para aktarma işlemidir. Havale, bir tür para transferi genel olarak hesaplar arası para gönderme işlemi olarak da bilinir.
Havale kelime anlamı olarak Türk Dil Kurumu’nca kısaca TDK’ya göre; Bir işi bir başkasının sorumluluğuna bırakma, ısmarlama, devretme anlamı veya banka, postane vb. aracılığıyla gönderilen para transferi.
Kısaca havale; aynı bankalar arası yapılan para transferleridir.
Havale Nasıl Yapılır?
Havale banka şubelerinden, PTT’lerden, ATM’lerden, mobil ve internet bankacılığından yapılır.
Havale Ücretleri?
Bankadan bankaya değişen ücretlendirmesi vardır. Bazı bankalar ki bunların sayısı çok nadir havale ücreti almaz. Ama bir bankada maaş hesabınız varsa yani maaş aldığınız banka; havale ücreti kesinti yapmaz. Tabi bu banka ile çalıştığınız kurum arasındaki sözleşme göre değişir. Genelde bankalar faturalarınız için otomatik ödeme talimatı vermeniz durumunda havale ve/veya eft ücreti almazlar. Genelde bankalar, 3 tane faturanızın otomatik ödeme talimatını vermenizi isterler. Tabi bu durum bankadan bankaya göre değişmektedir. Bazı bankalar 1 tane faturanız için otomatik ödeme talimatı vermeniz durumunda havale ve/veya eft ücreti almazlar.
Hesap İşletim Ücreti Nedir?
Bankaların yapmış olduğunuz işlemlerden almış olduğu paranın gösterildiği kalemdir. Örneğin havale veya eft yaptığınızda bankanız para kesintisi yapıyorsa, yapmış olduğunuz işleminin ayrıntılarında Hesap İşletim Ücreti adı altında bir kesinti görürsünüz. Bu kesinti yapmış olduğunuz işlem karşılığında bankanın sizin hesabınızdan aldığı parayı ifade eder.
Bankacılık terimi olan Hesap İşletim Ücreti ‘nin anlamı ise; vadesiz mevduat aracılığı ile sunulan bankacılık hizmetlerine ilişkin olarak tahsil edilmesidir.
Hesap işletim ücreti bir başka deyişle; bankaların vadesiz hesap açan müşterilerin yapmış oldukları işlemlerin masrafları için müşterilerin hesaplarından kestiği ücrettir.
Havale Saat Kaça Kadar Yapılır?
Havale gönderme de saat sınırlaması yoktur. 24 saat havale yapabilirsiniz. Ayrıca hafta sonu ve tüm resmi tatiller de dâhil olmak üzere her zaman havale yapılır.
Maaş Hesabından Havale Ücreti Alınır Mı?
Havale Ücretleri kısmında belirttiğimiz gibi maaş hesabınız üzerinden yapacağınız havalelerden para kesintisi olmaz. Burada dikkat edilecek husus ise; maaş aldığınız bankanın değişmesi durumunda veya işten ücretsiz izne ayrıldınız ya da askere gittiniz. Hesabına maaş yatmayacağı için banka yapacağınız her türlü işlemden ücret alır.
Havale İle Eft Arasındaki Farklar Nelerdir?
Havale kısaca anlatırsak aynı bankalar arası transferdir. Eft nedir sorusunun kısaca cevabı ise; farklı bankalar arası yapılan transferdir.
Bir cevap yazın