James Rickards’ın Kur Savaşları Kitabının Yorumu
James Rickards’ın Kur Savaşları kitabını okudum bitti. Kitabı merak edenler için kitap hakkında düşüncelerim ve yorumum ise şu şekilde;
Birçok ünlü kuruluşa finansman danışmanlık yapmış James Rickards, Kur Savaşları kitabında finansal savaş yani kur savaşlarının nasıl yapıldığı, kur savaşları ile ülkelerinin nasıl dize getirildiği özellikle rezerv para birimi doların altınla bağının koparılmasının sonuçları ve Federal Rezerv Sistemi’nin yani FED’in yanlış para politikaları gibi konuları anlatıyor.
James Rickards, kitabın ilk bölümünde 2009 yılında katıldığı finansal savaş oyunu anlatıyor. Bu finans savaş oyununda ABD dolarına yapılabilecek finansal bir saldırıda ne gibi durumların ortaya çıkabileceğini, nasıl hamlelerle karşılık verileceğini ve nasıl önlemler alınması gerektiğini görmek için yapılmış bir oyun olduğunu söylüyor.
Yazar, dolar altın standardından vazgeçilmesinin doğurduğu sonuçlardan ve FED’in dolar politikasının yanlışlıklarından, ülkelerin rezerv para doları tahtından etmek için yapmış ve yapabileceği girişimlerinden bahsediyor. Kitabından birçok yerinde FED’i çok ciddi şekilde eleştiriyor.
Kitabının sonunda doların çöküşü ve bu çöküş sonrası küresel dünya ekonomisinde büyük bir çöküşün olacağını ve bu çöküşte ABD’nin ne gibi sert kararlar alacağı anlatılmakta. İnsan okurken gerçekten böyle bir çöküş olabilir mi diye kendi kendine sormuyor değil. Yazar kendi görüşüne göre bu çöküş için bir reçeteler sunuyor. Bu çöküşü önlemenin en iyi reçetesinin de altın olduğunu söylüyor. Yazar tekrar dolar altın standardına dönülmesi gerektiğinden bahsediyor.
Doların altınla bağı 1944 yılında yapılan Bretton Woods Anlaşması ile başlamış ve ABD Başkan Robert Nixon tarafından 1971 yılında dolar altın standardı terk edilmişti.
Bu dolar altın bağının koparılmasının yanlış olduğunu bağının koparılmasından ziyade sistemin hatalarının bulunup geliştirilmesi gerektiğini anlatıyor.
Kitabı okurken bazı bölümler sıktı. Bazı bölümler gerçekten çok akıcı ve dikkatli bir şekilde okumama neden oldu. Ekonomiye ilgi duyanların okuması gereken bir kitap diye düşünüyorum.
Kitaptan bir alıntı ile yorumumu bitiriyorum. Keyifli Okumalar.

Bir ülkenin parasının değeri o ülke için Aşil’in topuğudur. Para çöktüğü takdirde kendisiyle birlikte her şey çöker. Günümüzde piyasalar karmaşık işlem stratejileriyle birbirine bağlandığı halde birçoğu hala bir ölçüde farklı olmaya devam etmektedir. Borsa çökebilir ancak aynı anda tahvil piyasasında fiyatlar artabilir. Yükselen faiz oranları nedeniyle tahvil piyasası çökebilir, fakat altın ve petrolü de içeren emtia piyasaları bunun sonucunda yeni zirvelere ulaşabilir. Bir piyasa hızla düştüğü sırada bir başka piyasada para kazanmanın bir yolu daima vardır. Ancak, hisseler, tahviller, emtialar, türevler ve diğer yatırımların hepsi ülke parası cinsinden fiyatlandırılır. Parayı tahrip ederseniz, tüm piyasaları ve ülkeyi tahrip edersiniz. Bu yüzden herhangi bir finans savaşında nihai hedef bizzat paradır. Sayfa 172
Bir cevap yazın