Karıncalanma Olayı Nedir, Karıncalanmanın Tedavisi Nedir, Karıncalanma Niçin Olur, Kolda ve Bacakta Karıncalanma Uyuşma Neden Olur, Karıncalanmanın Nedenleri Neler, Karıncalanmanın Tedavisi ile ilgili bilgileri bilgebilir.com’da bulabilirsiniz.
Karıncalanma; vücudun belli bir bölgesinde genellikle geçici olarak oluşmaktadır. hissi vücudun bir bölgesinde genellikle geçici olarak oluşur. Karıncalanma’nın tıptaki adı ise parestezi’dir.
Hemen hemen hepimizin başına gelen bir olaydır karıncalanma. Bazen bizi aşırı rahatsız edebilen bir durumdur. Genellikle kolumuzun üzerine yattığımız zaman veya bacağımızın üzerine oturduğumuz da bu durumla sık karşılaşırız. Bu tip karıncalanmalar sinirin üstündeki basının kaldırılmasıyla kendiliğinden geçer.
Karıncalanma aslında sinirlerle alakalı bir durumdur ve herhangi bir sinir üzerinde uygulanan basıncı bildiren uyarı sistemidir.
Ayrıca karıncalanmanın sebebi bazı hastalıkların belirtileri de olabilir. Bu tür karıncalanamlar da beyinden itibaren bütün sinir sistemini gözden geçirmek gerekebilir. Beyindeki bir damar tıkanıklığı ve inme vücutta damar tıkanıklığına neden olabilir. Omurilikteki fıtıklar ve kemiklerdeki kireçlenmelerde uyuşma hissi ve karıncalanmalara neden olabilmektedir.
El ve Ayak Karıncalanmasının Nedenleri
Şeker Hastalığı
El ve ayaklarda karıncalanmanın en sık görülen nedenlerinden biri Diabetik Nöropati’dir. Şeker hastalarında özellikle kan şekeri ayarının bozuk olduğu hastalarda bu tip karıncalanma çok sık görülür. Karıncalanma genel olarak ayaklarda daha belirgindir. Bazen karıncalanma gece ağrıları ve kramplarla birlikte olabilir.
Dolaşım Sorunları
Karaciğer hastalıkları, ilerlemiş böbrek hastalıkları, damar hastalıkları da karıncalanmalara neden olan bir diğer durumdur. Özellikle ayaklarda karıncalanmaya yürümekle gelen ve durmakla geçen ağrılar eşlik ediyorsa dolaşım sisteminde bir tıkanıklık olabileceği aklınızda olsun.
B12 Vitamin Eksikliği
B vitamini eksikliği ki özellikle de B12, B6 vitaminin eksik olması karıncalanmaya neden olabilir. Aynı zamanda aşırı B6 vitamini kullanımın da karıncalanmaya yol açabilen bir diğer durumdur.
Karpal Tünel Sendromu
Karpal Tünel Sendromu’nun bir sonucu olarak ortaya çıkan ve sadece ellerde görülen uyuşmadır. El bileğinden geçen sinirlerin baskı altında kalmasından dolayı parmaklarda bazen ise kola yayılan karıncalanma ve uyuşmaya yol açar.
İç Salgı Bezleri Yetersizlikleri
Amiloidoz adı verilen metabolizma hastalığında tiroid bezi, böbreküstü bezi veya hipofiz bezi gibi iç salgı bezlerinin yetersizlikleri sonucunda karıncalanma olabilir.
Kanser
Bazı kanserler de erken dönemde Periferik Nöropati’ye yol açarak karıncalanma, uyuşma, yanma gibi şikayetlere yol açan durum olabilir.
Alkol Kullanımı
Uzun süre ve yoğun alkol kullanımında karıncalanma şikayetine neden olabilir. Hatta karıncalanma alkolizmin ilk işareti olabileceği bir durumdur.
Ağır Metal Zehirlenmeleri
Basit bir şikayet gibi görünen bu soruna yol açabilen pek çok şey vardır. Bunlardan biri de ağır metal zehirlenmeleridir. Özelikle kurşun ve cıva zehirlenmelerinde karıncalanma ile neticelenen nöropati sorununa sık rastlanmaktadır.
Raynaud Hastalığı
Raynaud hastalığı belirtisini karıncalanma olarak gösterebilir. El ve ayak parmaklarında oluşan ve devamlı hale gelen beyazlaşma ve de ardından oluşan mavileşme belirtileri olabilir. Ya da bunun dışında, çok soğuk havalarda parmakların soğuyunca ısındıklarında parmaklarda acı hissi ve sızlama oluşuyorsa, bu da bir belirti olabilir.
Bağışıklık ve Romatizma Hastalıkları
Bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı bazı hastalıklarda (lupus), romatizmal hastalıklarda (romatoid artrit) da yanma, el ve ayaklarda karıncalanma görülebilir.
Virüs Enfeksiyonları
Bazı enfeksiyon hastalıklarında özellikle virüs enfeksiyonlarında karıncalanma şikayetinin olabileceği biliniyor. Örneğin; herpes ve sitomegalo virüs enfeksiyonlarında rahatsız edici düzeyde karıncalanma, yanma, uyuşma olabilmektedir.
Sağlık çok ciddi bir olaydır. Sağlığımızla ilgili en ufak şüphe duyduğumuz vakit hemen konusunda uzman bir doktora görünmeliyiz. Karıncalanma ile ilgili bir sorunumuz olduğu zaman ilk önce nöroloji veya iç hastalıkları uzmanlara başvurmanızda fayda vardır. Onlar gereken incelemeyi yapacak ve nedeni bulmaya çalışacaklardır. Fakat el ve ayak karıncalanmalarının nedenini bulmak kolay olmayabiliyor. Çoğu hastada uzun, yorucu, pahalı incelemelerle bile makul bir sebep bulunamayabilinir. Böyle durumlarda sorun psikolojik sebepler ile alakalı olabilir. Bilgebilir.com bir sağlık sitesi değil bir genel kültür sitesidir.Burada yer alan bilgiler tamamen konu ile ilgili olarak az da olsa insanları bilgilendirmektir. Sağlıkla ilgili karşılaştığınız sorunlar da yardımı bir web sitesinden değil konunun uzmanı bir doktordan almanız sizin için en sağlıklı seçimdir. Sağlıcakla Kalın.
Bir cevap yazın