Kırk Yıllık Kani Olur Mu Yani Deyiminin Anlamı Nedir, Hakkında Bilgiler, Ebu Bekir Kânî Efendi Kimdir, Kısaca Hayatı.
Kırk Yıllık Kani Olur Mu Yani Sözünü Söyleyen Ebu Bekir Kânî Efendi Kimdir?
Ebu Bekir Kânî Efendi, mizahi mektupları ve şiirleri ile tanınır bir divan şairidir. Ebu Bekir Kânî Efendi’nin memleketi Tokat’tır.
Ebu Bekir Kânî Efendi’nin Benam-ı Havariyyun-ı Buruc-ı Fünun Eseri
Ebubekir Kânî Efendi, Eflak, Rusçuk ve çevresinde görev yaptığı yıllarda İskerletzade Konstantin Bey’in isteği üzerine yeğeni Alexandre için ”Benam-ı Havariyyun-ı Buruc-ı Fünun” isimli bir Türkçe öğrenme ve konuşma kitabı yazmıştır.
Ebu Bekir Kânî Efendi XVIII. Yüzyılda yetişmiş devrinin önde gelen ilim ve sanat adamlarından birisidir.
Ebubekir Kânî Efendi, Kırk yaşından sonra memleketi Tokat’tan ayrılıp İstanbul’a gelen şair, şiirlerinde zaman zaman İstanbul’a dair güzellikleri, çeşitli mekânları konu etmiş ve yaşamındaki İstanbul izlerini sanat hayatında yansıtmaya çalışmıştır.
Ebubekir Kânî Efendi, 1792 yılında vefat etti. Mezarı Eyüp, Beybaba Sokağı üzerindedir.
Ebubekir Kânî Efendi tarafından söylendiği rivayet edilen “Kırk yıllık Kani, olur mu Yani” sözünün hikayesi şu şekildedir.
Ebubekir Kânî Efendi, 40 yaşlarında Silistre’de görevli iken bir Rum kızına aşık olur. Kânî Efendi, Rum kızı ile evlenmek ister. Bu durumu aşık olduğu Rum kızının ailesine bildirir. Rum kızının ailesi, Kânî Efendi’yi evine davet eder. Kızın babası, Kânî Efendi’ye hitaben ”Şayet Hristiyanlığı kabul edersen kızımı sana vereceğim” der. O yörelerde Hristiyanlar arasında sıkça kullanılan ”Yani” ismine atıfta bulunan Kânî Efendi, hiç tereddüt etmeden tarihi cevabını verir. ‘’Kırk Yıllık Kani Olur Mu Yani’’ der.
Deyim haline gelmiş Kırk Yıllık Kani Olur Mu Yani sözünün anlamı; İyi alışkanlıklar edinmiş ve bunu uzun yıllar sürdürmüş, uzun bir süre iyi insan olarak yaşamış olan kimsenin, artık kötü olması ve değişmesi düşünülemez.
Ebubekir Kânî Efendi’nin Silistre’de söylediği rivayet edilen ve insanların kolay kolay değişmeyeceğine dair ‘’Kırk yıllık Kani, olur mu Yani’’ sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Bir cevap yazın