1 Haziran 2023

Kütüphane Nedir ?

Kütüphaneler Hakkında Bilgiler Nelerdir? Milli Kütüphane ve Kütüphanelerin Açılış ve Kapanış Saatleri Nelerdir? Kütüphaneler Saat Kaçta Açılır Saat Kaçta Kapanır? Kütüphanelerin Tarihçesi Kelime Anlamı Nedir? Dünyanın Bilinen İlk Kütüphanesi Nerede Kurulmuştur? Türkiye’deki Kütüphanelerde Ne Kadar Kitap ve Materyal Vardır? Türkiye’de Kaç Tane Kütüphane Vardır? Kütüphaneler Haftası İle İlgili Bilgiler.

Hizmet verilen toplulukların bilgi gereksinimlerini karşılamak amacı ile kitap ve benzeri diğer bilgi kaynakların sağlandığı, düzenlendiği ve bunlardan maksimum düzeyde yararın sağlanabilmesi için hizmetlerin verildiği toplumsal kuruluşlara kütüphane denir.

Kütüphane basit tanımı ile belli bir sisteme göre düzenlenen kitap ve benzeri materyallerin toplandığı, saklandığı, okuyucu ve araştırmacıların istifadesine sunulduğu yerdir.

Kütüphane Kelimesinin Anlamı Nedir?

Kütüphane ismi Arapçadaki kitaplar anlamına gelen Kütüb kelimesi ile Farsçada ev anlamına gelen hane kelimelerin birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Kütüphaneler Nasıl Ortaya Çıktı? Dünyanın İlk Kütüphanesi Nerededir?kutuphane

Dünyadaki ilk kütüphaneleri M.Ö 2600’lü yıllarda Sümerlere ait tapınaklarda bulunan çivi yazısı ile oluşturulan eski formlardaki tabletlerin bulunduğu arşivler oluşturduğu kabul edilmektedir. Ayrıca MÖ 700’lerde Nineve’de ve MÖ 1900 civarında Nippur’daki kütüphanelerin yapısı, günümüzde de kullanılan sınıflama sistemlerinin tarihin ilk dönemlerinde de kullanıldığınız bir kanıtını oluşturmaktadır.

Asurlularda son büyük Asur kralı olan Asurbanipal tarafından kurulan ve tarihte bilinen ilk kütüphaneye MÖ. 7. yüzyılda rastlanılır. En eski kütüphanenin M.Ö. 625 yılında Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından kurulan Ninova Kütüphanesi olarak bilinmektedir. Ninova; Dicle Nehri’nin batı kıyısında bulunan ve bir dönem Asur Devleti’ne başkentliğini yapan bir eskiçağ kentidir.

Vakıfların bağışlar yoluyla kurduğu bağımsız kütüphaneler daha sonraki dönemlerde görülmeye başlanmıştır. Bu anlamdaki ilk kütüphane Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından İstanbul’da 1678 yılında kurulan Köprülü Kütüphanesi’dir.

Eski adı Kütüphane-i Umumi Osmani olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi Türkiye’de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen Osmanlı döneminde devlet eliyle kurulan ilk kütüphanedir.

Milli Kütüphaneden Hangi Saatler Arası Yararlanabiliriz?

Milli Kütüphane; hafta içi her gün saat 09.00 – 22.00 arası, Cumartesi – Pazar ise 09.30 ile 21.00 arasında hizmet verilmektedir. Ancak kitap depoları mesai saatleri dışında kapalı olduğu için, incelemek istediğiniz kitaplar için dolduracağınız istek formlarını Cuma günü 16.00’ya kadar bankoya vererek veya internet aracılığı ile rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Bağlı Kütüphaneler; Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ve İl Halk Kütüphaneleri ile yardımcı hizmetliler hariç 4 ve 4’ten fazla personeli bulunan halk kütüphaneleri yıl boyunca yalnız Pazar günleri, yardımcı hizmetli dışında kütüphane müdürü dahil personeli 3 ve 3’ten az olan kütüphaneler ise 15 Eylül – 15 Haziran tarihleri arasında Pazar ve Pazartesi günleri,16 Haziran – 14 Eylül tarihleri arasında Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.

Yardımcı hizmetliler dışında 2 ve daha fazla personeli olan kütüphaneler öğle tatilinde de kullanıcılarına hizmet vermektedir.

Kütüphanelerin mesai saatleri ise 657 Devlet Memurları Kanununun 100’ncü maddesine göre bulundukları illerin Valiliklerince belirlenmekle birlikte, Bakanlığımız tarafından öğrencilerin ve çalışan vatandaşlarımızın kütüphanelerimizden daha fazla yararlanabilmesi için, yeterli personele sahip il halk kütüphanelerin 1 Eylül – 31 Mayıs tarihleri arasında saat 19.30‘a kadar hizmet vermeleri sağlanmıştır.

Kütüphaneler Haftası Ne Zamandır?

Türkiye’de Kütüphaneler Haftası, 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta olarak kutlanır.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Bağlı Halk Kütüphanelerinin 2014 Yılı İstatistik Bilgileri

HALK KÜTÜPHANELERİ 2014
KÜTÜPHANE SAYISI

(Çocuk Kütüphaneleri dahildir.)

1.121
MATERYAL
KİTAP SAYISI 17.111.825
MERKEZDEN SATIN ALINAN KİTAP SAYISI 1.185.200
KÜTÜPHANELER TARAFINDAN SATIN ALINAN KİTAP SAYISI 90.000
ABONE OLUNAN SÜRELİ YAY. SAY. 251
DERLENEN KİTAP SAYISI 56.085
DERLENEN SÜRELİ YAYIN SAYISI 5.189
KULLANICI
KULLANICI (OKUYUCU) SAYISI 20.787.765
KAYITLI ÜYE SAYISI 1.209.766
ÖDÜNÇ VERİLEN MATERYAL SAYISI 7.600.807
KÜLTÜREL ETKİNLİK SAYISI 2.482
KÜLTÜREL ETKİNLİKLERDEN

YARARLANAN KULLANICI SAYISI

399.712
GEZİCİ KÜTÜPHANE
GEZİCİ KÜTÜPHANE SAYISI 32
HİZMET GÖTÜRÜLEN YER SAYISI 650
KİTAP SAYISI 109.867
KULLANICI SAYISI 198.248
KAYITLI ÜYE SAYISI 38.798
ÖDÜNÇ VERİLEN KİTAP SAYISI 227.557

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.