30 Mayıs 2023

Mahfi Eğilmez Kitap Tavsiyeleri 2020 Ekim

İktisatçı Yazar Mahfi Eğilmez’in Kitap Tavsiyeleri

Mahfi Eğilmez Kitap Tavsiyeleri Ekim 2020

Mahfi Eğilmez’in Kitap Önerileri

Fyodor Dostoyevski Suç ve Ceza

1. Suç ve Ceza-Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Bu, benim Suç ve Ceza’yı ikinci okuyuşum. İlk okuduğumda lisedeydim. O zamanki anlayış ve olayları yorumlayış yeteneğimle bugünkü arasında çok fark olacağını düşündüğüm için yeniden okudum. Okuyunca yanılmadığımı anladım. Suç ve Ceza aslında insanın yaşamı boyunca birkaç kez okuması gereken bir başyapıt. Dostoyevski, romanın başkahramanı Raskolnikov üzerinden suç ve cezanın analizini olağanüstü bir yetkinlikle yaparken derin psikolojik değerlendirmelere giriyor.

Olaylar Çarlık Rusya’sında geçiyor. Hukuk Fakültesini parasızlık nedeniyle terk etmiş, psikolojik sorunlar yaşayan genç bir adam olan Raskolnikov günün birinde cinayet işler. Bu olay psikolojik sorunlarının iyice artmasına yol açar. İşlediği cinayetin ruhunda yarattığı azaplar, çelişkiler sonucu suçunu itiraf etmekle etmemek arasında sürekli gel gitler yaşar. Sayfalar ilerledikçe okuyucu da şu soruları sorar kendisine: Raskolnikov cinayetleri para için mi işlemiştir yoksa tefeci kadını öldürüp insanlığı onun iğrenç varlığından temizlemeyi mi amaçlamıştır? Yoksa ikisi de mi söz konusudur? Cinayeti işlediği yere niçin tekrar gitmiştir? Onu oraya sürükleyen güdü, cinayeti işleyip kaçınca ardında neler olduğu sorusuna yanıt bulmak mıdır?

Mutlaka okunması gereken bir başyapıt.

John Steinbeck Fareler ve İnsanlar

2. Fareler ve İnsanlar-John Steinbeck

Bu da ikinci kez okuduğum kitaplardan birisi. Gazap Üzümler, Cennetin Doğusu’yla birlikte Steinbeck’in başyapıtları arasında yer alıyor Lise çağında okuduğumda da aynı duygularla okumuştum. Birbirine benzemeyen iki insanın – zeki bir adam olan George ile akli dengesi bozuk ama insanüstü güce sahip Lennie’nin – bir arsa satın alıp orada düzgün bir yaşam sürmeye dayalı hayallerine ve o hayale ulaşma yolundaki çabalarına dayanıyor.

Steinbeck bu romanı aynı zamanda tiyatro oyunu şeklinde planlayarak yazmış. Adını da ‘Bir Şey Oldu’ olarak düşünmüş ama Robert Burns’ün ‘Bir Fare’ye’ adlı şiirini okuyunca Fareler ve İnsanlar olarak değiştirmiş. Burns şiirinde tarlasını çapalarken bir farenin yuvasını bozduğu için yaşadığı üzüntüyü anlatıyor.

Okumadıysanız mutlaka sepete koyun.

Gelecek Nasıl Olacak Dijital Yönetim, Kırılma ve Yeni Bir Dünya Düzeni

3. Gelecek Nasıl Olacak? Dijital Yönetim, Kırılma ve Yeni Bir Dünya Düzeni-Kolektif

Alanında önde gelen 34 bilim insanı, iş insanı ve profesyonel yöneticinin katılımıyla Prof. Dr. Işın Çelebi’nin koordinatörlüğünde Altınbaş Üniversitesi, Çelebi Stratejik Danışmanlık A.Ş ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından düzenlenen konferansta sunulan bildiri ve konuşmaların yer aldığı kitap günümüzün en önemli sorunlarından birisi olan dijitalleşmeyi çeşitli yönleriyle ele alıyor. Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan’ın vurguladığı gibi: “Dijital egemenlik olmadan ulusal egemenlik olmaz.”

Yakın geçmişte EBA sisteminin çökmesi bize Türkiye’nin dijital altyapı konusunda ne kadar güçsüz kaldığını gösteriyor. Bu kitabın verdiği birçok mesaj var ama belki de en önemli mesajı dünyadan geri kalmak istemiyorsak dijital altyapıya ağırlık verecek bir planlamaya hemen girişmemiz gerektiğidir.

Konuya ilgi duyanların okuması ve dersler çıkarması gereken bir kitap.

Güncel Ekonomik Sorunlar Ticaret Savaşları

4. Güncel Ekonomik Sorunlar: Ticaret Savaşları-Kolektif

Emre Alkin, Burak Arzova, Sadi Uzunoğlu’nun da aralarında olduğu 13 yazar tarafından yazılmış bölümlerden oluşan bu kitap yirmi birinci yüzyılın en önemli ekonomik olaylarından birisi olan ticaret savaşlarını ele alıp değerlendiriyor. Küreselleşmeden beklenen serbest ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve ticareti tam anlamıyla uluslararası hale getirmek iken tam tersi bir gelişmeye, korumacılığa yol açan gelişmeler ve bunların sonucunda ortaya çıkan ticaret savaşları dünyayı nasıl etkiledi ve gelecekte nasıl etkileyecek? Yazarlar kitap boyunca bu sorununun yanıtını arıyorlar. Bu çerçevede en başta da ABD-Çin ticaret savaşını, pandeminin etkisini, petrol savaşını değerlendiriyorlar.

Önde gelen uzmanların elinden çıkmış önemli bir kitap. Okumanızı tavsiye ediyorum.

Ali Tekin Üretken Döngüye Geçiş

5. Üretken Döngüye Geçiş-Ali Tekin

Prof. Dr. Ali Tekin, Kısır Döngü başlıklı kitabının devamı niteliğindeki bu kitabında bu kez kısır döngüden çıkışın koşullarını ve yollarını değerlendiriyor. ABD, Avrupa ve Çin ile başladığı değerlendirmelerinde hegemonik liderliğin geldiği durumu ele alıyor ve kapitalizmin sonunun gelip gelmediği sorusuna yanıt arıyor. Daha sonra Türkiye’nin durumunu, özelliklerini ve koşullarını inceleyerek reform ajandası sunuyor.

Ali Tekin Hoca yalnızca sorunları saptamakla kalmamış içinde bulunduğumuz kısır döngüden çıkış için de düşüncelerini ortaya koymuş. Kitabın en önemli yönü bu. Konuyla ilgilenenlere tavsiye ederim.

Kaynak: http://www.mahfiegilmez.com/2020/10/kitaplar-ve-kitaplar.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.