Mahfi Eğilmez’in Kitap Tavsiyeleri
Ekonomist Mahfi Eğilmez ara sıra web sitesinde kitap tavsiyelerini yayımlamaktadır. Okunması gereken kitap tavsiyeleri arayanlar Mahfi Eğilmez tarafından önerilen bu kitaplara göz atabilir.
Mahfi Eğilmez’in Kitap Tavsiyeleri ve Kitaplar Hakkında Bilgiler

1919 Mustafa Kemal Mucizesi, Kerem Çalışkan, Remzi Kitabevi, 2019
Kerem Çalışkan uzunca bir süredir Kurtuluş Savaşının öncesi ve sonrası üzerinde çalışıyor. Bu konuda birçok değerli kitap yazdı ve yayınladı. Her kitabında çok güzel analizler yapmanın yanı sıra genellikle gözden kaçmış bazı noktaları da yakalayıp öne çıkarıyor. Bu sefer de o kadar olumsuzluğun içinden Mustafa Kemal’in çıkıp gelişini bir mucize olarak anlatıyor. Kitapta yer alan çarpıcı bir konuşmayı buraya almak istiyorum.
12 Haziran 1919’da Saraydüzü kışlasındaki akşam yemeğinde millici müftü Tevfik Efendi, vaiz Abdurrahman Kâmil Efendi, komiser İsmail ve muavini Osman da vardır. Halkın mücadele için teşkilatlanması her yönüyle konuşulur. Kâmil efendi ertesi gün Cuma namazında vaaz verecektir. Erken kalkmak için izin ister. Mustafa Kemal: “Karanlıktır. Yanınıza bir adam katalım” der. Kâmil efendi ona unutulmaz bir cevap verir: “Gözlerinizin ışığı beni gtürür paşam” der. Duygulanan Mustafa Kemal: “Baba bu işte muvaffak olmak da var, olmamak da. Olamazsak kelle gider, ne dersin?” diye sorar. Kâmil efendi duraksamadan yanıt verir: “Oğul, sen bu genç yaşta başını vatan millet uğruna feda etmişsin, benim bu ihtiyar kelle de koy senin uğruna feda olsun.”
Çalışkan’ın kitabı okuduğunuza fazlasıyla değecek bir kitap.

1923’den Günümüze Türkiye’de Para-Kredi ve Kur Politikaları (Editörler: İlhan Eroğlu, Baki Demirel, Tolga Dağlaroğlu), Ekin Yayınları, 2018
20 iktisatçının makaleleriyle katkıda bulunduğu bu kitap 1923’den başlayarak politika değişikliklerine göre genellikle onar yıllık (bazen daha kısa bazen daha uzun olabiliyor) dönemler halinde Türkiye ekonomisinde uygulanan para, kredi ve kur politikalarını ele alıp değerlendirmeyi amaçlıyor. Kitap, son derecede yararlı bir mantık içinde ele alınmış ve güzel bir çerçeveye oturtulmuş. Özellikle ekonomi öğrencileri ve ekonomi politikası alanında çalışanlar için çok değerli bir kaynak olmuş (Para politikası, ekonominin en karmaşık konularından birisi olduğu için kitapta konular elden geldiğince basitleştirilerek anlatılmış olsa da birçok konuyu tam olarak anlamak için belirli bir ekonomi altyapısı gerektiğini belirtelim.)

Kızımla Ekonomi Sohbetleri, Yanis Varoufakis, Epsilon Yayınları, 2019
Yunanistan’da ekonomi bakanlığı yapmış olan iktisatçı Yanis Varoufakis, kapitalizmin kısa tarihini ele aldığı bu ekonomi kitabında daha çok işin felsefi yönüne yaklaşım yapıyor. Günümüzde hala neoklasik ekonomi yaklaşımının etkisinde konuları ele alan ekonomi bilimine eleştiriler getiriyor. Bu eleştirilerin çoğunda haklı Varoufakis. Aslında bu tür eleştirileri yapanlar da az sayıda değil. Ama temel sorun bugün bu eleştirilen yaklaşımları terk ettiğimizde yerine neyin konacağı meselesinde düğümleniyor. Varoufakis’in kitabı da aynı eksikliği taşıyor. Buna karşılık işin felsefesine yaklaşımı çok renkli ve bu yönüyle kitap, okunmayı gerekli kılıyor.

Eyvah CEO Doğuruyor, Murat Yeşildere, Humanist Yayınları, 2018
Yıllar önce Radikal’de Murat Yeşildere ile aynı sayfalarda köşe yazısı yazardık. Gazetede köşe yazmaktan önce o ayrıldı sonra ben. Ben, kendime bir blog yapıp yazmaya devam ettim. Yeşildere de ara ara bir yerlerde makaleler yazdı ama bu düzenli değildi. Geçenlerde bu kitabı çıkınca çok sevindim. Çünkü Radikal’de yazdığı yazıları çok severdim.
Egon Zehnder’in Türkiye Ofis lideri olan Yeşildere epeyce bir zamandır kadınların çalışma hayatında yer alması, eşit temsil, pozitif ayırımcılık gibi konularda çalışıyor. Kitabı da zaten bu düşüncelerini ortaya koyuyor. Yazdıkları tam benim kafamdaki düşünceleri temsil ediyor. Batı uygarlığının ileri gitmesinin emelinde kadınların ön planda olmasının en önemli etken olduğunu düşünürüm. Kadınları geriye ittiğiniz her yerde uygarlık da geriye gidiyor. Murat Yeşildere’nin bu çok kolay okunan, derslerle dolu kitabını herkese öneriyorum.

Sermaye Şirketlerinde Birleşme, Bölünme İşlemleri ve Uygulamalı Örnekler, Fatih Yeğin, Onikilevha Yayınevi, 2018
Vergi Müfettişi olan Fatih Yeğin, bu kitabında, günümüzde giderek önem kazanan verimlilik artışını yakalayabilmek için başvurdukları birleşme, bölünme ya da yeniden yapılanma girişimlerinin nasıl biçimlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bunu yaparken olayı anlatıp geçmiyor, bu işlemlerin muhasebe kayıtlarını, kâr zararın ortaya çıkışını, bilançoların düzenlenmesi, amortismanların hesaplanması gibi birçok teknik konuyu da örnekleriyle ortaya koyuyor. Vergi denetimiyle uğraşanlar, yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci ve mali müşavirler için olduğu kadar şirketlerini bölünme, birleşme ya da yeniden yapılandırmaya tabi tutmayı planlayan iş sahipleri ve şirket yöneticileri için de son derecede yararlı bir rehber kitap.

Mahfi Eğilmez’den Okunması Gereken Kitap Tavsiyelerinin Listesi
1919 Mustafa Kemal Mucizesi, Kerem Çalışkan, Remzi Kitabevi, 2019
1923’den Günümüze Türkiye’de Para-Kredi ve Kur Politikaları (Editörler: İlhan Eroğlu, Baki Demirel, Tolga Dağlaroğlu), Ekin Yayınları, 2018
Kızımla Ekonomi Sohbetleri, Yanis Varoufakis, Epsilon Yayınları, 2019
Eyvah CEO Doğuruyor, Murat Yeşildere, Humanist Yayınları, 2018
Sermaye Şirketlerinde Birleşme, Bölünme İşlemleri ve Uygulamalı Örnekler, Fatih Yeğin, Onikilevha Yayınevi, 2018
Mahfi Eğilmez Kitap Tavsiyeleri Videosu İzle
Kaynak: http://www.mahfiegilmez.com/
Bir cevap yazın