Tüm Zamanların En İyi Boksörü Muhammed Ali Kimdir?
Müslüman olmadan önceki adı Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali 17 Ocak 1942 yılında ABD’nin Kentucky eyaletine bağlı Louisville’de doğdu.
Afro-Amerikan ve İrlanda kökenli olan Muhammed Ali 12 yaşında geldiğinde ilerde onu dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörü yapacak olan boks ile tanıştı.
Muhammed Ali çok kısa süre içerisinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girdi. Yine 1960’ta Roma’da ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak profesyonel lige döndü. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları’nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı. Boks dünyasında hızla yükselmeye başladı.
Muhammed Ali Müslüman Oldu.
Muhammed Ali 1964 yılında 22 yaşında iken S. Liston’u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Dünya şampiyonu olduktan sonra İslam dinine geçti ve Müslüman oldu.
Muhammed Ali Vietnam Savaşına Katılmayı Reddetti.
Muhammed Ali Vietnam savaşına gitmeyi reddettiği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Bu olay sonrası Lisansı ve pasaportu elinden alındı.
Muhammed Ali Boksa Tekrar Döndü.
Vietnam savaşına gitmeyi reddettiği için profesyonel boks lisansı elinden alınan Muhammed Ali 1970 yılında temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü.
Muhammed Ali İlk Kez Kaybetti.
Asrın Maçı olarak nitelendirilen 1971 yılında Joe Frazier ile yapmış olduğu profesyonel maçını kaybetti ve böylece Muhammed Ali profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti. Bundan sonra Muhammed Ali profesyonel boks hayatında toplam 5 kez kaybetti.
Muhammed Ali 1984 yılında Parkinson hastalığına yakalandı. Muhammed Ali profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu oldu. Muhammed Ali 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve Muhammed Ali 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.
Muhammed Ali 3 Haziran 2016 Tarihinde Solunum Yolu Rahatsızlığı Sebebi İle 74 Yaşında Öldü.
Muhammed Ali 3 Haziran 2016 tarihinde solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir.
Muhammed Ali’nin sözleri:
Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım.
Ben en iyisiyim. Bunu gözlerimle görmeden önce de söylüyordum. Sakın bana şu işi yapamazsın demeyin. Olanaksız olduğunu anlatmayın. En iyisi olmadığımı söylemeyin. Ben en iyinin de iyisiyim.
O kadar hızlıyım ki, odamda ışığı söndürmeye kalktığımda, ışık sönmeden oturduğum yere dönebiliyorum.
Ben boksun Elvis’iyim.
Sana ne kadar iyi olduğumu göstereceğim!
Şampiyon olduğum zaman, eski kot pantolonumu üzerime geçirip, eski bir şapka takıp, sakal bırakarak, beni kimsenin tanımadığı bir kasabanın sokaklarında yürüyüşe çıkacağım ve beni, sadece ben olduğum için sevecek bir insan bulana kadarda yürüyeceğim. Bulduğumda da onu 1 milyon dolarlık arazime tepeden bakan 250 bin dolarlık evime götürüp, Cadillac arabalarımı, havanın yağmurlu olduğu günlerde kullandığım kapalı havuzumu göstereceğim ve ona ‘’İşte bunların hepsi senin, çünkü beni ben olduğum için seviyorsun’’ diyeceğim.
Beni asıl inciten, İslam adının bulaştırılması ve ‘Müslüman adının bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.
Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım.
Sporda başarı çalışmaktan öte istemekle olur.
Şampiyonlar salonlardan çıkmaz. Şampiyonlar içlerinde tutku, hayal ve amaç olan insanlardan çıkar.
Çalışmanın her saniyesinde nefret ediyordum fakat kendime hep “Dayan!” diyordum. Bugün çalışacağım ve ömrümün sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşayacağım.
Gencim, yakışıklıyım, hızlıyım, sevimliyim ve yenilmezim!) Ağır sıklet dünya şampiyonu olduğu sırada. Orijinal İngilizcesi I’m young, I’m handsome, I’m fast, I’m funny, and impossible to beat me!
Evde iyi biriyim ama dünyanın bunu bilmesini istemem. Anladığım kadarıyla alçakgönüllü insanların önü pek açık olmuyor.
Louisville’de insanlar hala pis zenci diye çağırılıp köpek muamelesi görüyorken ve en basit haklarından bile mahrumken benden üzerime bir üniforma geçirip 10000 mil ötedeki bir ülkede bomba atıp kurşun sıkmamı nasıl beklerler? Hayır 10000 mil öteye gidip beyaz köle efendilerinin beyaz olmayan başka bir millet üzerine baskı kurmalarına, onları öldürmelerine, evlerini yakmalarına yardımcı olmayacağım. Gün böyle kötü işlerin sona ermesinin günüdür. Böyle bir tavır içinde bulunmanın bana milyonlarca dolara mal olacağını söylediler. Ama daha önce de söyledim ve yine söylüyorum. Benim halkımın gerçek düşmanı burada, Amerika’da. Kendi özgürlüğü, kendi adaleti ve eşitlik için savaşan o insanları köleleştirmede kullanılan bir maşa olmayacağım. Dinimi, halkımı ve kendimi küçük düşüremem. Eğer bu savaşın benim 22 milyonluk halkıma özgürlük ve eşitlik getireceğini düşünseydim kendim gidip orduya katılırdım. Kendi inandığım değerler için direniyorum. Kaybedecek hiçbir şeyim yok. Beni hapse atacaklarmış, ne olmuş sanki? Zaten 400 yıldır hapisteyiz.
Zevk mutluluk demek değildir. İnsanı takip eden gölgeden öte hiçbir önemi yoktur.
Keşke insanlar herkesi, beni sevdikleri gibi sevselerdi. Dünya çok daha güzel bir yer olurdu.
Şampiyonluğu rüyanda bile görüyorsan uyan ve hemen özür dile.
Ben Amerika’yım. Tanımadığınız yönüyüm onun. Alışın bana. Siyah, özgüvenli, kendinden emin… Benim adım bu, sizin değil. Benim dinim sizin değil. Benim amaçlarım sizin değil. Alışın bana.
Alt tarafı bir iş işte bu. Otlar büyür, kuşlar uçar, dalgalar kumları yalar. Bende insanları döverim.
Önyargı karanlıkta kalmış olmaktan kaynaklanır. Gün ışığı onu arındırır.
Bir cevap yazın