7 Haziran 2023

Neden Tahtaya Vururuz ?

Tahtaya Neden Niçin Vurulur, Tahtaya Vurmanın Tarihçesi, Nazar Değmesin Diye Neden Tahtaya Vururuz?

Bu yazımızda çok eski zamanlardan gelen bir alışkanlık, inanış olan tahtaya vurmanın tarihçesine değineceğiz.

Bazımıza gelebilecek kötü şeyleri, uğursuzlukları, şansızlıkları defetmek için insanlara tahtaya vurur. İnsanlar tahtaya vurarak kötü şeyleri, uğursuzlukları, şansızlıkları savuşturduğuna inanırlar.

Tahtaya vurmanın tarihine bakarsak; çok eski dönemlerde insanlar, meşe ağacının çok sağlam ve yüksek olması nedeniyle bazı güçlere sahip olduğuna inanıyorlardı. Özellikle meşe ağacına çok fazla yıldırım düştüğünü fark edilmiştir. Meşe ağacına yıldırım düşmesini, Tanrının yeryüzüne inmesi olarak yorumladılar. Ağacın köküne vurularak, tanrı ile temasa geçtiklerine inanıyor, ileride başlarına gelebilecek tehlikelere ve şanssızlıklara karşı, ondan kendilerini korumasını istiyorlardı. Meşe ağacının, yüksekliği ve sağlamlığı nedeniyle, bazı güçlere sahip olduğuna inanılması inancı gereği tahtaya vurma olayı ortaya çıkmıştır.

Kuzey Amerika yerlileri ise bu ağacın köküne vurarak, ileride başlarına gelebilecek tehlikelere ve şansızlıklara karşı Tanrı ile temasa geçtiklerine inanıyorlar ve ondan kendilerini korumasını istiyorlardı.

Ortaçağda ise Hıristiyan din adamları bu inancı kendi devirlerine taşıdılar. Onlara göre bu inanışın temelinde Hz. İsa’nın tahta bir çarmıhta öldürülmesi yatıyordu.

Tahtaya vurma inancı dünyanın apayrı iki yerinde birbirinden bağımsız olarak gelişti. Önce milattan önce 2000’li yıllarda Kuzey Amerika yerlilerinde, sonra da Ege’de Helen uygarlığında.

Peter Haining’in Superstitions adlı kitabında yer verdiği bir diğer görüşe göre, eski medeniyetlerde insanlar ağaçların içinde tanrıların yaşadığına inanıyor ve bu yüzden de ağaçlara tapıyorlardı. Tehlikede olduğunu düşünen insanlar, ağaca vurarak tanrıda yardım isterlerdi. Ayrıca ağaca daima sağ elle vurulurdu.

Ortaçağda, Hıristiyan din adamları, bu inancı kendi dinsel tarihleriyle bağdaştırdılar. Onlara göre bu inanışın temelinde Hz. İsa’nın tahta bir çarmıhta öldürülmesi yatıyordu. Hatta Avrupa’daki her bir katedralde orijinal haçın bir parçasının bulunduğuna inanılıyor. Bu tahtaya vurmak, yine tanrıdan yardım istemek anlamına geliyordu.

Bu inanış tüm dünyaya, küçük farlılıklarla yayıldı. Amerikan yerlilerinde ve Helen Uygarlığında ağaç meşe iken, Mısır’da incir ağacı, Almanya’da dişbudağı kutsal sayıldı. Hollanda’da ağacın cinsine önem verilmezdi. Onlar boyasız ve cilasız olmasına özen gösterirdi.tahtaya vurma

Başımıza gelebilecek kötü şeyleri, tehlike ve şansızlıkları savuşturmak için tahtaya vurma geleneği, bugün hala devam etmekle birlikte, artık sebebi çok da bilinmeden bir alışkanlık olarak, en yakındaki herhangi bir tahta parçasına vurma şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.