7 Haziran 2023

Oğuz Oktay Kimdir ?

Köstebekgiller, En Son Babalar Duyar, Sihirli Annem, Tek Türkiye, Doktorlar, Menekşe ile Halil, Avrupa Yakası, Cennet Mahallesi, Kurtlar Vadisi gibi diziler ile Fetih 1453, Abdülhamit Düşerken, Mahpeyker Kösem Sultan gibi filmlerde oynayan 22 Ocak 2015 tarihinde hayatını kaybeden Oğuz Oktay tanıyalım.

Oğuz Oktay’ın Hayatı
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Oğuz Oktay 13 Ağustos 1939 yılında Yalova’da doğdu. Oğuz Oktay’ın babası Neşet Bey öğretmendir. Oğuz Oktay sekiz yaşına geldiğinde hem okuluna devam etti hem de bir demircinin yanında çıraklık da yaptı.

Oğuz Oktay, oyunculuk yaşamına 1955 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nde okurken başladı. Kabataş Erkek Lisesi Fen bölümünden mezun oldu.

Oğuz Oktay’ın ilk rol aldığı oyun ise Plautus’un Esirler adlı oyundur.oguz oktay kimdir

Oğuz Oktay üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde İç Mimarlık bölümünü bitirerek tamamladı. Tiyatrodan kazandığı para ile üniversite masraflarını karşıladı. Üniversite bitince mimar oldu.

Oğuz Oktay, staja için Almanya’ya gitti ve Almanya’da Birinci Sınıf Marangoz Sertifikası aldı. Oğuz Oktay, İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Kulübü, Dormen Cep Tiyatrosu, Fatih Tiyatrosu, Münir Özkul Bulvar Tiyatrosu, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Gülriz Sururi Engin Cezzar Tiyatrosu, Hadi Çaman Tiyatrosu, Bahariye Sanat Merkezi gibi tiyatrolarda oynanan birçok oyunda rol aldı.

Askere 1969 yılında giden Oğuz Oktay, asker dönüşü tiyatroyu bıraktı. 1969 ve 1989 yılları arası tiyatrolar da sahne almayan Oğuz Oktay, mimarlık mesleğini yaptı. Ve İnşaat kalıp sistemleri üzerine bir fabrika kurup, Arabistan, Mısır, Libya, Irak, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, gibi ülkelere işler yaptı. Ayrıca Türkmenistan Milli Müzesinin yapım sistemi Oğuz Oktay yaptı.

Tiyatro oyunculuğu, mimarlık yapan Oğuz Oktay ayrıca birçok sinema ve dizi filminde rol aldı.

Oğuz Oktay Köstebekgiller

TRT Çocuk’ta yayına başlayan gerçek ve animasyon karakterlerin bir arada olduğu Köstebekgiller dizisinde Caner’in dedesi Aslan Amca karakterini canlandırmıştır.

Mimar, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Oğuz Oktay 22 Ocak 2015 tarihinde öldü.

Oğuz Oktay’ın Oynadığı Diziler:
Köstebekgiller, Nizama Adanmış Ruhlar, Harem, Beni Böyle Sev, Yol Ayrımı, Dedemin Dolabı, Farklı Desenler, İnsan Aldandı, Sen De Gitme, Mavi Kelebekler, Kirli Oyunlar, Farklı Boyut, Al Yazmalım, Sihirli Annem, Kader Çizgisi, Tek Türkiye, İstanbul Çocukları, Ramazan Güzeldir, Ritmini Arayan Kalpler, Kahramanlar, Yol Arkadaşım, Küçük Kadınlar, Her Halimle Sev Beni, Eyvah Halam, Eşref Saati, Doktorlar, Yasak Elma, Menekşe ile Halil, Hırçın Kız, Bez Bebek, Tarık ve Diğerleri, 29-30, Zeynep, Kırık Kalpler Durağı, Emret Komutanım, Karım ve Annem, Kadın İsterse, Gizli Dünyalar, Cennet Mahallesi, Cennet Mahallesi, Büyük Buluşma, Bir Dilim Aşk, Aşkın Mucizeleri, Avrupa Yakası, Şarkılar Seni Söyler, Mühürlü Güller, Kurtlar Vadisi, Kampüsistan, Hürrem Sultan, Hayat Bilgisi, Esir Şehrin İnsanları, Büyükannenin Konağı, Alacakaranlık, Yarım Elma, Havada Bulut, En Son Babalar Duyar, Ekmek Teknesi, Aslı ile Kerem, Tatlı Hayat, Gurbetçiler, Ak Saçlı Delikanlılar, Şen Olasın Nuri Bey, Sihirli Safiye, Portatif Hüseyin

Oğuz Oktay’ın Oynadığı Filmler:
Fetih 1453, Şenlikname: Bir İstanbul Masalı, Bir Medeniyet Rüyası, Mahpeyker Kösem Sultan, Yüzleşme ( Kısa Film ), Belki Yarın Gelirler ( Kısa Film ), Ona Melek Deme ( Kısa Film ),  İncir Çekirdeği, Kurbanlık, Seni Bekleyeceğim, Gül’ün Çilesi, Acı Günler, Abdülhamit Düşerken

Oğuz Oktay’ın Rol Aldığı Tiyatrolar ve Tiyatro Oyunları:oguz oktay hayati
1955 yılında Captivi (Esirler), Kabataş Erkek Lisesi
1956-1957 yıllarında Miras Sandık- Üç Ayrı Olay, İTÜ Sanat Kulübü
1957-1958 yıllarında Üç Silindir Şapka, Dormen Cep Tiyatrosu
1958 yılında Yalnız Değiliz- Büyük Dertler- Pandomim, Fatih Tiyatrosu
1958-1960 yıllarında Müfettiş- Zafer Madalyası- Kamp 17- Papaz Kaçtı- Dormen Cep Tiyatrosu
1960-1961 yıllarında Sevgili Gölge- Generalin Aşkı- Yağmurcu, Münir Özkul Bulvar Tiyatrosu
1961 yılında Günün Adamı, Ulvi Uraz
1961-1962 yıllarında Euridis, Büyük Sebastiyanlar-Nalınlar, Kent Oyuncuları
1963-1968 yıllarında Keşanlı Ali Destanı- Direklereklerarasında- Zilli Zarife- Palto- Ferhat ile Şirin- Ben Bir Kadınım (Good bye Charly) – Teneke, Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatrosu
1968-1969 yıllarında Çorbamdaki Kız, Caligula, Adını Siz Koyun, Gen-Ar
1989-1996 yıllarında Pepsi, Gel Kaçalım, Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, Evet Evet Evet, Hadi Çaman
1997 yılında Çiçekli Saksı Sokağı, Bora Ayanoğlu
2005-2006 yıllarında Ayşe Opereti, Gülriz Sururi
2008-2009 yıllarında ve 2009-2010 yıllarında Recebim- Recebim, Duvarların Ötesi, Bahariye Sanat Merkezi
2010 yılında Hırsızistan, Tuncay Özinel Tiyatrosu
2010 yılında Duvarların Ötesi, Bahariye Sanat Merkezi
2011-2012 yılında Kim Öle Kim Kala, Yıldırım Öcek Tiyatrosu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.