Bu yazımızda Türk edebiyatının önde gelen hikaye yazarlarından Ömer Seyfettin’in hayatından, eserlerinden bahsedeceğiz.
Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 yılında Balıkesir Gönen’de dünyaya geldi.
Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarından Ömer Seyfettin İlkokulu mahalle mektebinde başladı fakat babası Yüzbaşı Ömer Şevki Bey’in görevi dolayısıyla sürekli olarak yaşadıkları yerleri değiştirmek zorunda kaldı. Ömer Seyfettin, öğrenimi Mekteb-i Osmani’de tamamladıktan sonra 1893 yılında Askeri Baytar Rüştiyesi’nin subay çocukları için açılmış özel sınıfına kaydedildi. Bu okulu 1896’da tamamlayan Ömer Seyfettin, Kuleli Askeri İdadisi’ne yazıldı.
Daha sonra ise Edirne Askeri İdadisi’ne naklolarak olan Ömer Seyfettin, ilk edebi çalışmaları olan şiirlerini Edirne’deki öğrencilik yıllarında yazdı.
1906 yılında İzmir Jandarma Okuluna öğretmen olarak atandı.
1914 yılında Kabataş Sultanisi’nde öğretmenlik görevine başladı ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.
Halkın konuştuğu dil ile yazılar yazması ve Türkçenin kendi kurallarına uygun olarak yazılmasını savunmasından dolayı yazılarındaki kullandığı üslup ve sade Türkçe dolayısıyla Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem ile birlikte Milli Edebiyat akımının öncüleri arasındaki yerini almıştır.
Selanik’te çıkarılan Hüsün ve Şiir dergisinin ismi Genç Kalemler’e çevrildikten sonra 11 Nisan 1911’de Ömer Seyfettin’in Yeni Lisan isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlandı.
Türk Sözü dergisinin başyazarlığını yapan Ömer Seyfettin, burada Türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazdı.
Türkçülük akımının kurucularında Ömer Seyfettin, 6 Mart 1920 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.
Ömer Seyfettin kısa yaşamına rağmen birçok eser bıraktı.
Ömer Seyfettin’in Başlıca Eserleri Şunlardır;
Roman: Ashab-ı Kehfimiz, Efruz Bey, Yalnız Efe
Hikâyeleri; Beyaz Lale, Birdenbire, Beynamaz, Bahar ve Kelebekler, Bomba, Büyücü, Cesaret, Çanakkale’den Sonra, Diyet, Elma, Falaka, Ferman, Eleğimsağma, Kızıl Elma Neresi, Kaşağı, Kumrular, Forsa, Fon Sadriştayn’ın Karısı, Fon Sadriştayn’ın Oğlu, Gizli Mabed, Horoz, İffet, İlk Cinayet, İlk Mebus, İlk Düşen Ak, İlk Namaz, İrtica Haberi, Kaç Yerinde, Kıskançlık, Koleksiyon, Yalnız Efe, Yemin, Uzun Ömer, Miras, Bir Çocuk Aleko, Akşam Sefası, Topuz, Perili Köşk, Pireler, Teke Tek, Yüksek Ökçeler, Rüşvet, Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür…
Bir cevap yazın