7 Haziran 2023

Piktogram Nedir ?

Piktogram Ne Demek, Piktogram Nasıl Yapılır, Piktogram Örnekleri Nelerdir, Piktogramı İlk Kimler Kullanmıştır, Piktogram Ne Anlama Gelir, Piktograf Ne Demek, Piktograf Örnekleri, Piktograf Nasıl Yapılmaktadır.

Bu yazımızda günlük yaşamımızda daima karşılaştığımız fakat adının ne olduğu bilmediğimiz Piktogramdan bahsedeceğiz.

Piktogram ya da diğer bir ifade ile piktograf kısaca; bir eşyayı, bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboldür.

Bu sembollere dayalı olarak yazılan yazı sistemine ise piktografi denir.

Piktograma günlük yaşamda devamlı karşılaşırız fakat birçoğumuz ismi dahi bilmeyiz. Sembollerle kullanılan bir yazı sistemi de mevcuttur. Bu türdeki yazı sistemine ise piktografi ismi verilmektedir. Pikrografiyle yapılan anlatım biçimleri grafik şeklinde kullanılmaktadır ve bu sistemin temeli çivi yazısına benzemektedir. Öyle ki, hiyeroglifler ve çivi yazılarında priktogramlar yer almaktadır.

Piktogram sembollerine M.Ö. 5000 civarlarında antik Çin kültüründe kullanılmıştır ve M.Ö. 2000 yılı civarında logografik yazım sistemi olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Piktograflar günümüzde halen Afrika’daki, Amerika Kıtasındaki ve Okyanusya’daki gelişmemiş toplumlarda, yazılı iletişimde ana araç olarak kullanılmaktadır. Piktograflar çağdaş kültürler tarafından genellikle basit, resimsel, temsili semboller olarak kullanılmaktadır. Resim yazılar genelde farklı ağızlar veya farklı dil ailelerine mensup dilleri konuşan insanların anlayabileceği üstün bir dildir. Bu nedenle trafik işaretleri ve benzer piktografik materyaller genellikle maksimum anlaşılabilirlik bakımından, global standratlar olarak kabul edilirler.

Piktograflar; resimsel formlar tarafından tasviri istatistiksel veriler olarak, çeşitli renklerde, boyutlarda veya sayılarda grafiksel formlar da alabilirler.Piktogram

Piktogram örneklerine günlük yaşamımızca sıkça karşılaşırız. Piktogramların özellikleri ise işaretlerin en temel özelliği, evrensel nitelikler taşımasıdır. Piktogramları yaş ve kültür grupları her ne olursa olsun, bu işaretleri rahatlıkla anlamalıdır. Ne olursa olsun tabular kullanılmaz. Yalın halde olan grafiksel çizimler ya da semboller, olmazsa olmazdır. Tasarımı ise, illüstrasyon türünde özel bir şekilde olmalıdır. Uluslar arası anlamlar taşıması için, her ülkede aynı renkte ve şekilde olması gereklidir. Tasarlanan semboller estetik açıdan kaliteli olmalıdır ve tek renk basılsa bile anlaşılır olabilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.