1 Ekim 2023

Poundu Mahveden Adam George Soros

Soros Fund Management Şirketinin Kurucusu George Soros, İngiltere’nin Kara Çarşambası’nda 1 Milyar Dolar Kazandı.

Dünyanın en ünlü spekülatörlerinden George Soros, 1992 yılında İngiliz pounduna karşı 10 milyar dolarlık işlem yaptı. Soros sterlin de devalüasyon bekliyordu.

Soros, 10 milyar dolar değerindeki poundu satıp Alman markı satın aldı. İngiltere Merkez Bankası sterlinin değerini korumaya çalışıyordu. Mark satıp sterlin alarak düşüşü engellemeye çalışsa da rezervlerin azalması ile düşüşü engelleyemedi.

İngiltere Merkez Bankası ilk önce faizi yüzde 2 arttırdı fakat düşüş devam ediyordu aynı gün içerisinde tekrardan faiz artırımı yaptı. İngiliz tarihinde ilk kez bir gün de 2 kere faiz artırımı olmuştur.

george soros sterlin ingiltere

Soros haklı çıktı ve 16 Eylül 1992 tarihinde sterlin de devalüasyon oldu. İngilizler o güne “Kara Çarşamba” adını verdi. George Soros o gün 1 milyar dolar kazandı.

Bu olaydan sonra George Soros’a “İngiltere Merkez Bankası’nı Soyan Adam” denildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.