30 Mayıs 2023

Sedef Hastalığı Nedir ? Sedaf Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığının Tedavisi Var Mıdır, Sedef Hastalığının Nedenleri Sebepleri Nelerdir, Sedef Hastalığı Kürleri Nelerdir, Sedef Hastalığı İbrahim Saraçoğlu, Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavi, Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür, Sedefe Ne İyi Gelir, Sedef İle Egzama Arasındaki Farklar Neler, Sedef Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır, Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir, Sedef Hastalığı Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır, Sedef Hastalığı Nasıl Geçer, Sedef Egzama Farkı Nedir, Sedef Hastası Ne Yememeli, Sedef Hastası Ne Yemeli, Sedef Hastasına Ne İyi Gelir, Sedef Hastalığı Hakkında Bilgiler.

Deri hastalıklarının en önemlilerinden birisi olan sedef hastalığı kronik olup tekrarlayıcı ve sık görülen bir hastalıktır. Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla beraber kalıtımsal bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Kesin olarak nedeni bilinmeyen sedef hastalığının sebebi şöyle açıklanmaktadır. Bağırsaklarımızda yaşayan yaklaşık 30 bin çeşit bakteri Sedef hastalığının sebebi olabilir. Bunlardan kötü diyebileceğimiz bakteriler, iyi olan bakteriler gibi toksin salgılar. Bu toksinlerin vücut tarafından emilmemesi gerekir. Fakat eğer emilim gerçekleşirse bu durum sedef hastalığını tetikleyebilir. Sedef hastalığının birçok çeşidi vardır.

En sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biri olan, deriyi çeşitli derecelerde kaplayan kızarıklık, pullanma, kalınlaşmaya neden olan sedef hastalığı, ağrı, kaşıntı, kuruma, kanama gibi geniş ölçekte bulgulara neden oluyor.

Genellikle Sedef hastalığı başka bir deri hastalığı olan egzama ile karıştırılmaktadır.

Sedef İle Egzama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Klinik olarak, görüntü olarak birbirine benzer görüntüler sergileyebilir egzama ve sedef. Sedef genetik bir hastalık olup yıllarca süren bir hastalıktır. Egzama ise sonradan ortaya çıkan gelişen ve sebep ortadan kalktığında da tedavi olabilen bir hastalıktır.

Toplumun ortalama yüzde 2′sinde görülen bu hastalık genellikle dirsekler, dizler, saçlı deri, bel bölgesi ve tırnaklarda ortaya çıkar. Sedef hastalığı bazılarından hafif bazılarında ise şiddetli bir hal almaktadır.

Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığının klinik belirtilerinin birçoğu, hastalığın dokularda yol açtığı değişikliklerin incelenmesiyle açıklanabilir. Sedef hastalığı başta saçlı deriyi seçer ve yüzde görülmez. Ayrıca diz, dirsekler ve kuyruksokumu derisi sedef hastalığının sık görüldüğü bölgelerdir. Ama hastalığın tüm vücut­ta görülebileceğini de unutmamak gerekir.

Sedef Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Öncelikle sedef hastası uzman bir doktora görünmeli. Hastalığın teşhisi ve hastalığın hangi boyutta olduğu için çok önemlidir. Uzman doktor tavsiyesinde tedavi yapılmalıdır.

Öncelikle tedavinin ne şekilde yapılacağına karar verilir. Bunun için hastanın yaşı, hayat tarzı, hastalığın seyri ve şiddeti dikkate alınır. Bu hastalığın tedavisindeki amaç; derinin dökülmesinin önüne geçilmesi ve iltihap oluşumun azaltılmasıdır.

Kullanılan losyon ve kremlerle kaşıntının ve deri üzerindeki kabarıklığın giderilmesi amaçlanır. Ayrıca doktorunuz, deri üzerine uygulanacak bazı ilaçlar verebilir. Bunlara kesinlikle uymanız gerekir. Gerek gördüğü takdirde bu ilaçlarla beraber fototerapi denilen güneş ışığı da kullanılır. Bunu hastanede doktorunuz kontrolünde uygulamalısınız. Yoksa güneş ışığının fazlası zarar verebilir ve hastalığın şiddetini arttırabilir.

Sedef hastalığında lokal ışık tedavisi kullanılır. Sadece sedefli bölgeye uygulanır ve böylece diğer deri bölgelerinde oluşacak yan etkilerin ortadan kaldırılması amaçlanır. Hastaların birçoğu tedaviye direnç gösterir fakat az sayıda sedefi vardır. Bu hastalarda kullanılan ışık, ultraviyole B’dir. Bu sistem birçok hastada etkilidir ve başarılı sonuçlar alınır. İlaç ya da krem tedavisi uygulanıp bırakıldığında hastalık tekrar kendini gösterir.

Lokal ışık tedavisinde sedefli bölgeye bir kaç dakika ultraviyole B verilir. İlaç kullanmaya gerek olmayan bir yöntemdir fakat iyileşmeyi hızlandırmak için bazen kremler veya ağız yolundan alınan ilaçlarla birlikte uygulanır. Seans sayısı kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 8-10 kere uygulanır. Tedaviden sonra uygulama yerlerinde kızarıklık görülse de hasta normal yaşamına devam eder. Son yıllarda Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Sedef Hastalığı Hangi Yaş Grubunda Görülür?

Sedef her yaş grubunda görülebilir. İstatiklere göre sedef erkeklerde % 46,7 kadınlarda ise % 53,3 oranında gözükür. Uzmanların tespitlerine göre sedef 0-9 yaş arası çocuklarda % 4,6, 9-19 yaş arası % 14,3, 20-39 yaş arası 41,3, 50-59 yaş arası 32,7, 60 yaş ve üzerinde % 6,6 oranlarında görünür. Bugüne kadar uzmanların tedavi ettiği en küçük sedef hastası 2 yaşındaydı, en büyük sedef hastası ise 80 yaşındaydı

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Sedef hastalığı mikropların neden olmadığı bir hastalık olduğundan, bulaşıcı değildir.

Sedef Hastalığı Ne İyi Gelir? Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Yiyecekler Nelerdir?

Sedef hastaları özellikle stresten uzak durmalıdır. Stres sedefi tetikleyici özelliğe sahiptir. Aşırı kalmamakla beraber güneşte durmak sedef hastalarına iyi gelmektedir.

Sedef Hastaları Neleri Tüketmemeli?

Sedef hastası olanlar domates, portakal suyu, greyfurt suyu, turşu, sarımsak, cevizi acı baharat gibi besinlerden uzak durmalılar. Şeker hastalarının siyah üzümü tüketmeleri sakıncalıdır.

İbrahim Saraçoğlu’nun Sedef Hastalığı ile ilgili tavsiye ettiği kürler.

Sedef Hastalığı Kürleri:sedef

ÇÖREOTLU KÜR TARİFİ: 3 çay kaşığı çörekotu havanda ezilerek 1 kaşık yoğurtla karıştırılıp sabah akşam tüketilebilir. Bu kür sürekli olarak uygulandığında gözle görülür bir iyileşme sağlayacaktır.

LAVANTA ÇAYI: 1 tatlı kaşığı lavanta (7-8) dakika kaynatılıp akşam uyumadan önce içildiği takdirde sedef hastalığına iyi geldiği gibi rahat uyumanızı sağlar.1 ay lavanta çayını kullandıktan sonra 1 ay süreyle de karabaş otu çayı içildiği takdirde sedef hastalığında gözle görülür şekilde iyileşme sağlar.

Novartis Firması İsviçre’de hastalar için yenilik toplantısı düzenledi. Sedef hastalığı için geliştirilen yeni ilacı İsveç Stokholm Karolinska Enstitüsü’nden Prof. Dr. Mona Stahle şöyle anlatmaktadır: Sedef Hastalığı, sadece cilt hastalıkları içerisinde değil, tüm kronik hastalıklar içinde hastayı en olumsuz etkileyen ve toplumsal hastalık yükü en ağır hastalıklardan birisi. Hastaların sosyal yaşamları olumsuz etkileniyor, iş güç kayıpları ve okula devamsızlıkları artıyor. Hastalar utanma duygusu, alışverişe gidememe, yakınlarıyla sorunlar yaşama, ruhsal bozukluklar ve depresyon gibi pek çok olumsuz durum yaşıyorlar. Ayrıca sürekli ilaç kullanmak zorunda olmaları da hastaları olumsuz etkiliyor. Hastalığın tedavisinde temel amaç, deri lezyonlarının geriletilmesi ve eşlik eden hastalıkların da kontrolüdür. Hastalar metabolik sendrom ve diabet açısından yüksek risk grubu. Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon da sedefe sıklıkla eşlik edebiliyor. Ayrıca eklem romatizması da hastaların yüzde 20’sinde ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, hastalık tedavi edildiğinde bu riskleri de ortadan kaldırmış oluyor. Son yıllarda özellikle biyolojik tedavi alanında, hastalığın oluşmasından sorumlu olduğu düşünülen pek çok proteine karşı ilaç geliştiriliyor. Bu ilaçlar, yeni teknoloji ürünleri olması dolayısıyla hastalığı oluşturan temel iltihabi mekanizmayı durduruyor. Bu ilaçların da hekimlerin kullanımına sunulmasıyla 16. hafta itibariyle sedefli hastaların sosyal izolasyondan kurtularak yaşama daha çok katılması ve daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşması hedefleniyor.

Bilgebilir.com adresi olarak tüm sedef hastalarına geçmiş olsun dileriz. Umarız Sedef hastalığı ile ilgili bu yazımız bilgilendirici olmuştur.

Sedef hastalığı belirtisi olanlar internette belirtilen tedavi yöntemlerinden önce mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.