Stefan Zweig’in Psikolojik Romanı; Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat
Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından 24 Saat romanı; Bir insanın hayatının 24 saatte nasıl değiştiğini, psikolojik tahlil niteliğinde sunan bir eser.
Stefan Zweig, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat romanında; tutkunun bir insanlara neler yaptırabileceğini, insan psikolojisini, duygularını, isteklerini güzel bir şekilde okuyucuya anlatmaya çalışmıştır. Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat romanı okunması gereken bir eserdir.
Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat kitabı kısa olmasına rağmen çok iyi psikolojik tahliller sunan, gerek anlatımı ile gerekse konusu ile okuyucuyu sıkmadan türden bir eserdir.
Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat Romanı Sinemaya Uyarlanmıştır.
Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat eseri; 1931 yapımı 24 Stunden aus dem Leben einer Frau filmine, 1944 yapımı 24 horas en la vida de una mujer filmine, 1952 yapımı 24 timer af en kvindes liv filmine, 1968 yapımı Vingt-quatre heures de la vie d’une femme filmine, 2002 yapımı 24 heures de la vie d’une femme filmine uyarlanmıştır.
Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat Eserinin Özeti
1920’li yıllarda Riviera’da bir pansiyonda başlıyor. Burası farklı milletler burjuva sınıfının konakladığı bu oteldir.
Otele zengin yakışıklı bir Fransız gelir. Yakışıklı genç adam, Lyonlu zengin bir adamın karısı ve iki çocuklu Henriette ile tanışır. Bayan Henriette kocasını terk edip arkasından bir mektup bırakır. Mektupta kocasını terk ettiğini ve otele gelen genç adamla kaçtığını yazmıştır.
Bu olay sonrası pansiyon sakinleri Bayan Henriette’in kocasını terk etmesini öğrendiklerinde yorumlar başlar. Pansiyonda kalanlar sabahlara kadar bu olayın tartışmalarını, yorumlarını, dedikodularını yaparlar. İki çocuk annesi bir kadının nasıl kaçtığını bu davranışın çok yanlış olduğunu konuşurlar.
Anlatıcı ise farklı bir bakış açısı ile bakar. Kadının tüm eleştirilere karşı savunmaya başlar.
Anlatıcı ile otel sakinleri arasında ciddi tartışmalar olur. Bu duruma Mrs. C. anlatıcı ile konuşmaya başlar. Mrs. C. kendisininde başından bu tür olay geçtiğini anlatıcıyla başından geçen olayı paylaşır.
Mrs. C. kocasını genç yaşta kaybetmiş biridir. Monte Carlo’ya gidip Monte Carlo’da kumar oynayanları inceleme alışkanlığı ile vakit geçirir.
Yine kumar oynayanları izlediği bir gün genç bir adam gözüne çarpar. Bu genç kumarbaz 20’li yaşlarda birisidir. Kumarda varını yoğunu kaybeder. Bu genç adamın kumar oynarken gel gitlerini, duygularını hissetmeye çalışır, hareketlerini gözlemler. Bu adamdan çok etkilenir. Bu adama yardım etmek ister ve ona maddi destek sağlayabileceğini söyler. Mrs. C. genç adamla vakit geçirmeye başlar. Daha sonra genç adama kumar oynamaması için yemin ettirir. Fazla geçmeden genç adam yeniden kumara başlar. Mrs. C. bu durum karşısında çok sinirlenir. Genç adama çok bağlanmıştır ve onun bu durumunu engellemeye çalışmak ister fakat genç adam kumar tutkusunu bırakmaz. Mrs. C. bu durum karşısında hemen oradan uzaklaşır ve gider. Başından geçen bu olayı Mrs. C. anlatıcı ile paylaşmış ve ruh halini neler hissettiğini anlatmıştır.

Stefan Zweig’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat Kitabının Künyesi
Kitabın Adı: Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat
Kitabın Yazarı: Stefan Zweig
Kitabın Türü: Roman
Orijinal Adı: 24 Stunden aus dem Leben einer Frau/Untergang eines Herzens
İlk Baskı Yılı: 1927
Uyarlamalar: 1931 yapımı 24 Stunden aus dem Leben einer Frau
1944 yapımı 24 horas en la vida de una mujer
1952 yapımı 24 timer af en kvindes liv
1968 yapımı Vingt-quatre heures de la vie d’une femme
2002 yapımı 24 heures de la vie d’une femme
Bir cevap yazın