7 Haziran 2023

Vurgun Nedir Nasıl Oluşur ?

Vurgun Ne Demektir Nasıl Vurgun Yenilir, Vurgun Hakkında Bilgiler, Vurgunun Tedavileri, Vurgunun Önlemleri, Vurgunun Sebepleri, Vurgunun Nedenleri, Vurgun Nasıl Oluşur, Vurgun Yiyen Dalgıçlar Hakkında Bilgi, Dekompresyon Hastalığı Hakkında.

Çok duyduğumuz bir kelime vurgun. Özellikle dalgıçlarda meydana gelen bir olaydır vurgun. Peki, vurgun nasıl oluşur, nedir, belirtileri, tedavisi nedir?

Bu yazımızda vurgun ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Vurgun ya da dekompresyon hastalığı olarak bilinir. Dekompresyon kelimesi basınç azalması anlamına gelir.

Vurgun kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına bağlı olarak görülen rahatsızlık türüdür.

Dalgıçlar, denizin derinliklerinden yüzeye aniden çıktıklarında vurgun denen çok ağrı verici ve öldürücü olan bir olay ile karşılaşabilirler.

Vurgun, özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altında çalışan insanlarda görülen bir rahatsızlıktır.

İnsan yeryüzünde normal hava basıncı altında yaşamaya elverişli bir yapıdadır. Hava basıncından olası değişikliklerde vücut etkilenmeye başlar.

Derinlere gidildikçe akciğer kapasitesi düşer ve kan basıncı artar. Bu olaylar sonucu vücut ısısı düştüğü için kalp atışları hızlanır ve bilinç gitmeye başlar.

Derinlere inmede kritik eşik 30 metredir.30 metreden daha derinlere dalacak olanlar mutlaka tüp kullanmalıdır. Derinlere daldığımızda ve süratle su yüzeyine çıkıldığında ani olarak değişen atmosfer basıncından dolayı vurgun yenilmektedir. Aniden su yüzeyine geldiğimizde gazlar süratle genleşir.  Özellikle azot gazı damarlarda genleşerek hayati vücut hasarlarına neden olur.basinc

Örneğin; bir dalgıcın dalış yaptığı zaman vücuduna etki eden basınç gitgide artar. Dalgıcın soluduğu havanın da basıncı aynı oranda artar. Dalış uzadıkça ve derinlik arttıkça dalgıcın vücudunda daha fazla basınçlı hava soğurulur. Dalgıç yüzeye çıkmaya başladığında vücuttaki fazladan gazların atılması için yeterli zaman ayırmazsa yani hızla yükselir ise dokularda gaz kabarcıkları meydana gelir.

Vurgunun Belirtileri:

Beyin, omurilik ve çevresel sinirlerde oluşan kabarcıklar felç, konvulsiyon (istemsiz kasılma), kas koordinasyon sorunları, duyu anormallikleri, uyuşma, mide bulantısı, konuşma güçlüğü ve kişilik değişimlerine neden olabilir. Kabarcıklar eklemlerde oluştuğunda ağrı dayanılmaz hâle gelir ve vücut hareketleri kısıtlanır. Vurgun hastalığına İngilizcede “bends” (bükülme) denmesinin nedeni kişinin vücudunu düz hâle getirememesidir.

Hafif Tip Dekompresyon Hastalığı ve Ağır Tip Dekompresyon Hastalığı Olarak İkiyi Ayrılır.

Hafif Tip Dekompresyon Hastalığı; yalnızca deri ve veya kas iskelet sistemini tutan tiptir. Genellikle deride yama tarzında kızarıklık, morarma ve kaşınma ile seyreder. Eklemleri tuttuğunda omuz ve kalça eklemi gibi büyük eklemlerde ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Bu ağrı şiddetli olabileceği gibi yalnızca eklemin varlığını hissetmek kadar hafif de olabilir. Genellikle dalışta yapılmış ters bir hareketin yol açtığı eklem ağrısı zannedilir. Ağrı kesicilere iyi yanıt vermez. Disbarik osteonekroz adı verilen kemik ölümü ile yakın ilişkisi bulunmaktadır. Her an ağır tip dekompresyon hastalığına çevirebilir.

Ağır tip Dekompresyon Hastalığı; Hafif tip dekompresyon hastalığı ile beraber veya ayrı olarak ortaya çıkabilir. Vücuttaki sistemlerin tümünü ilgilendirebilir. Merkezi sinir sistemi, solunum sistemi, iç kulak tutulması sık görülür. Ancak sindirim sistemi, boşaltım sistemi ve diğer organlar da tutulabilir. Kollarda ve bacaklarda duyu kaybı, güç kaybı, denge kaybı, işitme kaybı, kulak çınlaması, görme bozukluğu, yürüyememe, idrar ve dışkı yapamama, duyularda bozukluklar belli başlı belirtilerdir. Solunum sisteminin tutulması en ağır durumdur. Soluma güçlüğü, hava açlığı ile durum ciddileşebilir. Dalış sonrası sigara içirmek gibi yanlış uygulamalar nedeniyle durum ağırlaşabilir. Dekompresyon hastalığı şüphesinde sigara kesinlikle içilmemelidir. Böyle bir şüphe bulunmasa bile dalış sonrası sigara içimi dekompresyon hastalığı oluşumunu tetikleyebilir. Her iki tip dekompresyon hastalığının da sıklıkla ortaya çıkışı dalışın son metreleri ile yüzeyde geçen ilk 1 saattir. Ancak belirtilerin ilk kez ortaya çıkışı dalıştan sonraki ilk 24 saate kadar uzayabilmektedir.

Vurgun Nasıl Önlenir?

Öncellikle dalgıçların vurgun ile ilgili daha iyi eğitimli olmalı. Vurgun konusunda bilinçli olmalıdır. Dalgıçların vurgun yememesi için su yüzeyine daha yavaş ve kademeli olarak çıkması gerekmektedir. Hatta bazı derinliklere geldiğinde biraz beklemelidir. Dalgıçlara bu eğitim verilmektedir.

Vurgun Tedavisi Nasıl Olur?vurgun

Vurgun olayına maruz kalmış birisi yani vurgun yiyen birisi acilen basınç odalarına alınmaktadır. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki atmosfer basıncı verilmektedir. Sonrasında ise bu basınç kademeli olarak azaltılmaktadır.

Vurgun olayına maruz kalmış birisi yani vurgun yiyen birisine uygulanan diğer bir yöntem ise vurgun yiyen kişinin aynı derinliğe tekrar götürülmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.