1 Haziran 2023

Weimar Almanyası Hiperenflasyon

Dünyada birçok ülkede hiperenflasyon görülmüştür. Bunlardan biri de Weimar Cumhuriyeti dönemindeki Almanya’da olmuştur.

Weimar Cumhuriyeti Dönemi

Weimar Cumhuriyeti dönemi olarak adlandırılan dönemin başlangıcı ise şu şekilde olmuştur. 1. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle çıkan Almanya’da monarşi dönemi bitmiş ve yerine Cumhuriyet rejimi gelmiştir. Meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentinden ismini alan Weimar Cumhuriyeti dönemi Birinci Dünya Savaşı’nın bitişi ile başlamış ve bu süreç 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler’in şansölye olması ile son bulmuştur.

Weimar Cumhuriyeti döneminde “Deutsches Reich” yani “Alman İmparatorluğu” adı muhafaza edilmiştir.

Friedrich Ebert, Weimar Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Dönemin ilk şansölyesi Friedrich Ebert’ten sonra yerine Philipp Scheidemann geçmiştir.

1. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da ciddi şekilde ekonomik kriz görülmeye başlanmıştır.

1921 yılının sonuna doğru fiyatlar yavaş yavaş yükseldi fakat ilk başlarda Almanya fiyatlarının bu şekilde yükselmesinin parasal bir çöküşe zemin hazırladığını anlayamamıştır.

Weimar Cumhuriyeti Almanya’sının merkez bankası olan Reichsbank’ın çok ciddi şekilde yüklü miktarda para basmaya başladı. Alman merkezi bankası Reichsbank devamlı para basıyordu.

Weimar Cumhuriyeti Hiperenflasyon

Çılgınlık seviyesinde basılan mark sonrası enflasyon hiperenflasyona dönüşmeye başladı. 1 ABD doları milyonlarca marka eşitti.

Lokantada para peşin alınıyordu çünkü yemek bittiğinde fiyatlar daha da yükselmiş oluyordu. İnsanlar nakit para taşımakta zorlanıyordu. Alışveriş yapmak için milyonlarca mark taşımak zorundaydılar.

Weimar Cumhuriyeti döneminde görülen bu hiperenflasyon Almanya tarihinin gördüğü en yüksek hiperenflasyon olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.