29 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen temel atma töreni ile başlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da diğer adı ile Üçüncü Boğaz Köprüsü iki kıtayı üçüncü kez buluşturacak üçüncü köprüdür.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapım ihalesini 29 Mayıs 2012 tarihinde İçtaş-Astaldi(İtalyan) ortaklığı kazanmıştır.
29 Mayıs 2013 tarihinde köprü planlarının temelleri dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşmiştir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapımı tamamladıktan sonra 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacaktır. Ayrıca Yavuz Sultan Selim Köprüsü 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacaktır.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü veya 3. Köprü; İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bakan kuzey tarafında yapılmaktadır.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün Tasarımını Kim Yapmıştır?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da 3. Boğaz Köprüsü’nün tasarımını Fransız köprü üstadı olarak bilinen Fransız yapı mühendisi Dr. Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması üstlenmiştir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü veya 3. Köprü olarak bilinen köprünün geçiş ücretleri; Otomobiller için geçişte yaklaşık olarak 3 dolar eşdeğeri Türk Lirası alınacak. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecektir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Özelikleri-Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün Özelikleri:
Köprü İsmi: Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Proje İsmi: 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu
Köprünün Geçiş Ücreti: 3 Dolar ( Otomobiller İçin )
Köprünün Yüksekliği: 322 Metre
Köprünün Genişliği: 59 Metre
Köprünün En Geniş Açıklığı: 1408 Metre
Köprünün Uzunluğu: 2164 Metre
Köprünün Temel Atma Töreni: 29 Mayıs 2013
Köprünün Yapımına Başlanma Tarihi: 2013
Köprünün Hedeflenen Bitiş Tarihi: 2016
Yatırım Maliyeti: 4,5 Milyar TL
Köprü çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek.
59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş asma köprüsü olacak.
1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü ve 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.
Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü olacak köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.
Bir cevap yazın